Terugblik op bijzondere Dorcas-acties
Dorcas bestaat dit jaar 40 jaar! Dat betekent dat we op vele mooie momenten kunnen terugblikken. In al die jaren hebben we ons op heel veel manieren ingezet voor mensen in nood. Zo voeren wij ieder jaar, samen met verschillende teams enthousiaste vrijwilligers, allerlei acties uit. Telkens steken wij de koppen bij elkaar om van iedere actie weer een groot succes te maken. We blikken terug op 4 van die bijzondere Dorcas-acties. Acties waar vrijwilligers en deelnemers het vandaag de dag, met een glimlach op hun gezicht, nog steeds over hebben.
Beklimming Kilimanjaro
In april 2014 reisde een groep van 22 deelnemers af naar Tanzania om de Kilimanjaro te beklimmen en hiermee geld op te halen voor Dorcas-projecten in Tanzania. Ronald van Dijken, initiatiefnemer van deze actie, nodigde vrienden en familie uit om hieraan mee te doen. De groep is 6 dagen lang de bergen ingetrokken. Slechts 7 deelnemers behaalden de top. Na een lange dag klimmen, sliepen de sportievelingen in tentjes. ‘Het was een onvergetelijke ervaring! De eerste paar dagen liepen we vooral in de jungle, maar hoe hoger we kwamen, hoe minder groen er te zien was. Op een gegeven moment kwamen we terecht in een soort maanlandschap. Heel indrukwekkend’, blikt Ronald terug.
Oranje voor het goede doel
In het kader van het Europees Kampioenschap voetbal, dat in 2012 plaatsvond in Oekraïne en Polen, deden studententeams van de Christelijke Hogeschool Ede mee aan de actie ‘Oranje voor het goede doel’. Zij organiseerden gesponsorde sportactiviteiten, waarvan de opbrengst naar Dorcas-projecteren ging. ‘Het was een geweldig mooi en dankbaar project’, zegt Jan Jonker, vrijwilliger-chauffeur voor Dorcas. Er werd geld ingezameld voor onder andere medische hulp voor gezinnen in Ethiopië, onderwijs voor straatkinderen in Zuid-Soedan en veilig drinkwater voor de Masai in Kenia. Bij elke sportactiviteit arriveerde er een oranje truck vol met waterflesjes, sportshirts en voetballen. Ook werden er van de opbrengst oranje voetballen gebracht naar kinderen in Oekraïne. ‘Die gebieden zijn nu niet meer normaal bereikbaar met de auto, maar toen reed ik er in mijn eentje heen met de vrachtauto’, vertelt Jan trots.
Wandelen voor water
Jaarlijks doen er 15 à 20 basisscholen mee aan de actie ‘Wandelen voor water’. Kinderen van groep 7 en 8 steunen het water- en sanitatieproject in Kenia door samen 6 kilometer te wandelen met wel 6 liter water op hun rug. ‘Het ene jaar deden we dat gewoon in een T-shirt en het andere jaar met een muts op in de vrieskou’, vertelt Jody van Ittersum, initiatiefnemer van de actie. ‘De kinderen voelden zich heel stoer dat zij samen in 4 jaar tijd een compleet waterproject konden financieren, waardoor kinderen in Kitise (Kenia) met veilig drinkwater gezond kunnen blijven en een toekomst hebben.’
Oekraïnehuis in Dordrecht
Om aandacht te vragen voor de Dorcas Voedselactie werd er in 2011 een ‘Oekraïnehuis’ gebouwd in Dordrecht. 4 jongeren woonden een week lang in dit huis onder dezelfde omstandigheden als mensen in Oekraïne. Zij moesten rondkomen van een Dorcas-voedselpakket en 20 euro zakgeld. Het huis was een exacte kopie van de huizen zoals je ze in Oost-Europa tegenkomt: een dak van golfplaten en muren van klei. Elektriciteit en stromend water was er niet. Groot Nieuws Radio volgde de actie op de voet. Bij de officiële opening van het huis werd er 10 seconden stilte gehouden, waarna toenmalige directeur Peter Goudkamp vertelde dat er elke 5 seconden een kind sterft van de honger. ‘Heftig! De tranen sprongen toen wel even in mijn ogen’, zegt een van de deelnemers.
17 december 2020
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.