Tanzaniaanse Hawa (72) heeft talent voor ondernemen

Enkele jaren geleden vluchtte de 72-jarige Hawa weg van haar man uit Kenia. Ze kwam dakloos en zonder hoop in Tanzania terecht. Daar hoorde ze van het sponsorproject van Dorcas, speciaal voor ouderen. Hawa blijkt een groot talent voor ondernemen te hebben en is inmiddels uitgegroeid tot een sterke vrouw die zelf voor haar inkomen zorgt. 

De van oorsprong Keniaanse Hawa is getrouwd en moeder van 5 kinderen, van wie 2 zijn overleden. Haar man is vaak dronken en behandelt haar slecht. Hij zorgt niet voor haar, luistert nooit naar haar en verbiedt Hawa zelfs om met haar kinderen om te gaan. In 2017 is voor Hawa de maat vol – ze vlucht weg naar Tanzania. 

Nieuwe familie

Ze voelt zich eenzaam. Ze heeft geen huis, geen spullen en geen hoop. Totdat ze op de radio hoort over het sponsorprogramma van Dorcas voor ouderen. Ze meldt zich aan voor het project en wordt toegelaten. Vanaf dat moment verandert haar leven. Ze krijgt een huis om in te wonen en heeft genoeg eten en medicijnen. Ze wordt weer gewaardeerd en de gemeenschap voelt voor haar als familie. 

Activiteiten voor ouderen 

Ze sluit zich aan bij de activiteiten die onderdeel van het project zijn. Zo bezoekt ze wekelijks de ouderenclub, woont ze aanbiddingsbijeenkomsten bij en maakt ze elke donderdagochtend een wandeling met andere ouderen. 

Ondernemende vrouw 

Hawa is een vrouw die veel en graag wil leren. Ze volgt binnen het project trainingen op het gebied van onder andere gezondheidszorg, dierenverzorging, het verbouwen van gewassen en rechten van ouderen. De geleerde vaardigheden past Hawa direct in de praktijk toe. Ze verkoopt melk van de geiten die bij het complex horen en de bloemen uit de tuin. Ook vlecht ze als een kapper het haar van mensen uit de gemeenschap. 

Op zoek naar kinderen 

Door deze activiteiten is Hawa in staat om zelf voor haar inkomen te zorgen. Ze verdient zelfs zo veel dat ze een stukje grond kan kopen. Hier wil ze in de toekomst haar eigen huis bouwen. β€˜En daarna ga ik op zoek naar mijn kinderen. Ik mis ze heel erg en wil graag dat ze weer bij mij komen wonen. Ik heb er vertrouwen in dat ik weer herenigd zal worden met mijn kinderen.’ 

13 januari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.