Sponsormedewerker Marijke ontmoette haar granny in Tanzania

Sponsormedewerker Marijke ontmoette afgelopen zomer enkele granny’s in Tanzania. Vooral de ontmoeting met haar eigen granny Walialanga maakte diepe indruk. ‘Ze vertelde dat ze ontzettend dankbaar is voor de hulp die ze uit het project krijgt. Haar leven is echt veranderd door de sponsoring.’ 

‘Ik was in Tanzania om trainingen te geven aan de lokale collega’s. Voordat ik terug moest, was er nog een dag over. Ik vroeg aan mijn collega Mary of zij me mee wilde nemen naar een project in de buurt, zodat ik met eigen ogen de impact van onze projecten kon zien.  

De volgende dag werd ik met een busje naar ons ouderenproject in Meru gebracht. Helemaal onverwacht werd ik met grote blijdschap, gezang en gedans onthaald door collega’s en granny’s van het project. Iedereen in de omgeving had zich verzameld om me te ontmoeten en om te vertellen over hun leven. Ze leerden me wat woorden in de lokale taal en lieten me hun huizen zien.  

Eigen gemeenschap 

Deze granny’s wonen in kleine ‘appartementen’ die speciaal zijn gebouwd voor ouderen die geen familie in de buurt hebben en die niet meer alleen kunnen zijn. Tijdens mijn bezoek waren er gelukkig maar 10 granny’s. Ik zeg gelukkig, want het blijft de prioriteit van het project om de zorg voor granny’s onder te brengen bij familieleden of buren.  

De ouderen in de appartementen in Meru vormen een kleine gemeenschap. Ze koken samen, delen hun geloof en zingen en dansen ook graag met elkaar. Als groep hebben ze een paar kippen en verbouwen ze ook wat groente. Zo proberen ze zo goed mogelijk zelf te voorzien in hun onderhoud.  

Granny Walialanga 

Na het bezoek aan dit project was er zelfs nog tijd over om mijn eigen granny Walialanga (81) te bezoeken. Een ontmoeting die achteraf een van de hoogtepunten van mijn reis is. Toen we aankwamen rijden, zag ik Walialanga al uit haar huis komen, samen met al haar familieleden! Ze had haar kinderen en kleinkinderen uit de buurt gevraagd om mij gezamenlijk te komen begroeten.  

Toen ik de bus uitstapte, begon ze te zingen en te dansen en omhelsde ze me stevig. Het was allemaal een beetje onwennig, maar dankzij Mary, die fungeerde als vertaalster, konden we toch een fijn gesprek voeren.  

Marijke en granny Walialanga

Diepe indruk

Walialanga vertelde dat ze ontzettend dankbaar is voor de hulp die ze uit het project heeft gekregen. Ze krijgt regelmatig bezoek van een sociaal werker, neemt deel aan de verschillende clubs en heeft landbouwtrainingen gevolgd waardoor ze nu wat groente kan verbouwen.  

Haar leven is echt veranderd door de sponsoring! Het maakte allemaal een diepe indruk op me. Ik ben dankbaar dat ik mij dagelijks mag inzetten voor Walialanga en voor al die andere mensen in nood, samen met mijn gemotiveerde collega’s over de landsgrenzen heen.’  

27 december 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.