Sponsorkind Barbara uit Egypte geniet van activiteiten in Oasis 

De omstandigheden waarin Barbara opgroeide waren verre van ideaal. Haar vader verloor zijn baan, waardoor het gezin nauwelijks geld had voor onderdak, eten en kleren. Sinds Barbara in het sponsorprogramma zit, is het leven van haarzelf en haar familie behoorlijk verbeterd. Barbara geniet van de lessen in gemeenschapscentrum Oasis en droomt zelfs van een toekomst als dokter of politieagent. 

De 12-jarige Barbara woont al haar hele leven met haar ouders en 3 broers en zussen in de Egyptische hoofdstad Caïro. Ze groeit op in de vuilniswijk, een deel van de stad dat bezaaid ligt met afval. Uit andere delen van de stad wordt het vuilnis naar deze wijk gebracht om het handmatig te laten sorteren en het daarna te recyclen.  

Bedrijfsongeval 

Als Barbara nog klein is, verdient haar vader een inkomen in een recyclingfabriek. Hij bedient een machine die het plastic versnippert. Op een dag ontploft de machine en verliest hij zijn hand. Vlak daarna wordt hij ook nog eens getroffen door een oogziekte.  

De vader van Barbara raakt werkloos. Het gezin moet hun huurhuis verlaten en heeft nauwelijks geld om eten te kopen. Er zijn in die tijd bovendien zorgen om de gezondheid van het jongere broertje van Barbara. Hij heeft heftige astma-aanvallen en moet regelmatig naar het ziekenhuis.  

Extra taallessen 

Het leven is niet makkelijk voor het gezin. Hun situatie verandert als Barbara op 8-jarige leeftijd in aanraking komt met het sponsorprogramma van onze partner LifeVision. Via dit programma is er niet alleen geld voor eten en kleren, maar ook voor het meedoen aan activiteiten in Oasis, het gemeenschapscentrum van LifeVision middenin de vuilniswijk. ‘Ik had op school moeite met de vakken Engels en Arabisch. Dankzij de extra lessen is mijn niveau flink verbeterd’, vertelt Barbara. 

‘Barbara heeft in Oasis ontdekt dat ze goed is in tekenen’ 

Tekentalent  

Barbara krijgt ook les in verschillende levensvaardigheden. Zo leert ze hoe ze een goede en betrouwbare vriend moet zijn. ‘Het meeste heb ik gehad aan de lessen over tijd. Ik weet nu wat de waarde van tijd is en hoe ik goed moet plannen.’ Moeder Nura vult trots aan: ‘Barbara heeft tijdens de lessen ook ontdekt dat ze tekenen erg leuk vindt en het ook nog eens goed kan.’ 

Lening voor familie 

Het mooie van het sponsorprogramma is dat niet alleen het kind zelf geholpen wordt, maar ook de familie. ‘We hebben een lening gekregen en konden daarmee ons eigen bedrijf starten. We verzamelen plastic tassen en sorteren die op kleur, grootte en soort materiaal. Daarna verkopen we ze aan fabrieken, die de tassen vervolgens recyclen. Op deze manier verdienen we geld en kunnen we voor onszelf zorgen’, legt moeder Nura uit. 

Barbara met haar zus Mehrael en haar moeder

Make-up 

Ook Mehrael, de 18-jarige zus van Barbara, kan dankzij het sponsorprogramma een eigen bedrijf beginnen. ‘Ik houd erg van make-up en heb daar zelfs mijn werk van gemaakt. Via het programma kreeg ik een lening en nu heb ik nu een eigen bedrijf in visagie. Ik verzorg het opmaken van bijvoorbeeld bruiden en hun families.’ Met het geld dat ze verdient, draagt Mehrael ook bij aan het gezinsinkomen. Daarnaast spaart ze een deel om dat later weer te kunnen investeren in haar bedrijf. 

Dokter of politieagent 

Barbara hoeft voorlopig gelukkig nog niet te werken. Ze maakt eerst haar school af en blijft ondertussen de lessen in Oasis volgen. Ze droomt ervan om later dokter of politieagent te worden. ‘Politieagenten voorkomen slechte dingen en zorgen voor gerechtigheid. Dat wil ik ook graag doen.’ 

19 september 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.