Sponsoring door de ogen van een moeder 

Ana (47) uit Moldavië is moeder van Vlad (18) en Melisa (6). Het gezin leeft in armoede, dat blijkt al uit het feit dat Ana samen met haar man en kinderen bij haar vader inwoont. ‘Een eigen huis kunnen we niet betalen. We leven met z’n allen van het kleine pensioen van mijn vader. Maar dat geeft niet. Het is goed zo. Klein maar fijn!’ Ana vertelt hoe ze aan deze positieve houding is gekomen. 

Mijn zoon zocht een uitweg 

‘Toen mijn zoon Vlad in de puberteit kwam, raakte hij op het verkeerde pad. Hij kreeg verkeerde vrienden en vertoonde verkeerd gedrag. Amper 14 jaar was hij, toch dronk en rookte hij al. Ik legde de schuld bij mezelf. Ik had immers geen werk, we leefden in armoede – mijn zoon zocht een uitweg. Ik werd er onzeker van en had geen gevoel van eigenwaarde meer.’ 

Een betere relatie 

Toch is Ana vastbesloten om haar zoon door deze moeilijke periode heen te helpen. Daarom besluit ze om samen met hem naar een opvoedcursus van Dorcas te gaan. ‘De cursus bestond uit 10 sessies. Ouders leren omgaan met (moeilijk gedrag van) hun kinderen. Ik leerde bijvoorbeeld hoe ik kon investeren in een betere relatie met Vlad. Wat ik daarnaast fijn vond aan de cursus is dat ik andere ouders ontmoette. Daardoor zag ik in dat we met soortgelijke problemen rondlopen. Ik ben niet de enige, het hoort er op een bepaalde manier bij in de puberteit. Dat soort inzichten gaven mij meer rust en zelfvertrouwen.’ 

Nieuwe vaardigheden 

Het is niet bij deze ene cursus gebleven. Dorcas vond een sponsor voor Vlad, en hierdoor kon hij ook andere trainingen volgen. Hij deed nieuwe vaardigheden op, kreeg seksuele voorlichting, leerde over een gezonde levensstijl, en werd lid van een Bijbelstudiegroep. Ana: ‘Hij is in een paar jaar tijd een ander mens geworden. Eerst was hij de kwajongen, nu is hij een rolmodel voor zijn zusje en zijn klasgenoten.’ 

Een eigen bedrijf 

Ook Ana en haar man kregen via het sponsorprogramma de kans om een cursus te volgen. Dankzij die cursus ontdekten zij dat ze het geweldig vinden om kippen te houden. Ze schreven een bedrijfsplan en legden dat voor aan onze lokale collega’s. Dankzij een startkapitaal van Dorcas hebben zij nu hun eigen kippenboerderij met 300 kippen. Ana verkoopt eieren en kuikens, en haar man verzorgt het vervoer van de producten naar hun klanten. ‘Het is een wereld van verschil om nu een inkomen te hebben. We kunnen zelfs een praktijkschool voor Vlad betalen. Hij leert om fietsen te repareren.’ Ze voegt er trots aan toe: ‘Wat is hij gepassioneerd voor het vak! En talent heeft hij ook!’ 

Dankbaar 

Inmiddels is Vlad 18 jaar. Volwassen. Behalve student is hij ook vrijwilliger bij het kindercentrum. Zijn houding is enorm veranderd. Ana: ‘Hij werkt hard, is vrijgevig en voelt zich verantwoordelijk. En weet je wat? Dat heeft hij van mij! Ik zie deze goede eigenschappen nu ook in mijzelf. Daar ben ik dankbaar voor.’ 

16 maart 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.