Sjalom! 

Op een dinsdagochtend zit ik op een bankje in de stationshal van Utrecht Centraal. Ik wacht op mijn trein en drink een kop koffie. Het is druk, overal lopen mensen kriskras door elkaar en het ziet eruit alsof iedereen haast heeft. Niemand lijkt echt om zich heen te kijken en de ander te zien. Terwijl ik ernaar zit te kijken, bedenk ik me dat dit een beeld geeft van onze samenleving. We rennen vaak door het leven, druk met van alles en nog wat en zijn daarbij vooral bezig met onszelf en waar we naartoe willen. Er is zo veel onrust in ons leven en we verliezen daarbij gemakkelijk de ander en onze omgeving uit het oog.  

Hoe zou het zijn als we iets minder hard door de stationshal zouden lopen en elkaar in het voorbijgaan zouden groeten? Zouden we elkaar er dan een beetje aan kunnen helpen herinneren dat we niet alleen op de wereld zijn, maar dat we bedoeld zijn om in rust en vrede met elkaar samen te leven?  

In het Midden-Oosten groet men elkaar met de woorden sjalom aleechem. Dat is Hebreeuws en betekent ‘vrede zij met u’. Het gebruikelijke antwoord hierop is aleechem sjalom, wat betekent ‘met u zij vrede’. Wat een mooie manier om elkaar te groeten, want sjalom betekent zoveel meer dan alleen dat er geen conflicten zijn.  

Sjalom betekent goede, gezonde relaties; met elkaar en jezelf, innerlijke vrede, rust, weten dat je op de juiste plek bent. Maar ook vrede met je buren; de mensen die naast je wonen en al je naasten dichtbij en verder weg. Vrede met God als de basis, het hart van alles, én vrede met de schepping. Vaak als het Oude Testament spreekt over sjalom, dan gaat het over de dieren, het land en de mensen die samen voorspoed hebben, samen bloeien. Sjalom gaat over herstelde relaties op alle gebieden van het leven. 

Met kerst vieren we dat Jezus is geboren, de Vredevorst. Dan zingen we over ‘vrede op aarde’. Midden in een wereld vol oorlog, honger en onrust wil Jezus ons Zijn vrede, Zijn sjalom, geven. En Hij daagt ons uit om vredestichters te zijn, om bij te dragen aan de bloei van mensen en natuur, dichtbij en verder weg.  

Dat lijkt een groot ideaal, maar het kan al klein beginnen. Bijvoorbeeld door een kaartje naar iemand te sturen of in het voorbijgaan eens iemand in de ogen te kijken en te groeten.  

Sjalom aleechem – ik wens je vrede! 

Sandra Kooij-van Roekel 
relatiebeheerder Kerken 

Sandra spreker Dorcas

09 december 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.