Syrië, een jaar na de aardbeving:

Rokaya (50) krijgt weer zelfvertrouwen

De aardbeving in Syrië van een jaar geleden raakte ook Rokaya en haar vier dochters in Aleppo. Niet alleen het huis van de weduwe werd beschadigd; de aardbeving en de naschokken hadden ook impact op haar mentale welzijn. Het team van Dorcas in Syrië kwam het gezin te hulp.

Rokaya (50) verkoopt brood; dat is de enige bron van inkomsten voor haar gezin. Ze is chronisch ziek en heeft last van sociale uitsluiting, omdat ze weduwe is en in armoede leeft. De aardbeving was een nieuwe tegenslag waar ze mee moest omgaan.

Mentale problemen

Als het team van Dorcas haar wijk in Aleppo bezoekt, komen ze ook bij het huis van Rokaya. Eén van de dochters krijgt psychologische hulp gelijk na de aardbeving, en de familie wordt geregistreerd. Ook Rokaya en haar andere dochters zoeken hulp en worden bijgestaan in de mentale problemen waar ze na de aardbeving last van hebben.

Voedselhulp

Heel belangrijk voor hen is de voedselhulp in de eerste drie maanden na de aardbeving. Het is in die periode erg moeilijk om aan eten te komen, maar via het programma van Dorcas kregen ze te eten en waren ze tegelijkertijd beschermd tegen uitbuiting. Rokaya werd op deze manier steeds sterker en weerbaarder. Ook kreeg ze haar gevoel van eigenwaarde weer terug.

Zelfvertrouwen

Rokaya heeft door het project vrienden gemaakt., Tijdens de groepssessies steunen de vrouwen elkaar emotioneel. Gaandeweg krijgt Rokaya meer zelfvertrouwen en beweegt ze zich ook vrijer en zonder angst door haar buurt. ‘Ik heb hoop gevonden, hoop op een betere toekomst,’ zegt Rokaya.

06 februari 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.