Roemeense Berta (69) dankbaar voor voedselpakket én contact met andere ouderen 

Jarenlang kwam de Roemeense Berta door een fysieke beperking haar huis niet uit. Dat veranderde toen ze er via een buurvrouw achter kwam dat Dorcas niet alleen voedselpakketten uitdeelt, maar ook handwerkbijeenkomsten voor granny’s organiseert. Berta is sindsdien helemaal opgebloeid en geniet van de sociale contacten. 

Berta is een 69-jarige weduwe die moet rondkomen van een klein pensioen. Ze woont in het dorp Sâlaj in het noorden van Roemenië. Haar 4 kinderen zijn de deur uit en wonen met hun gezinnen in hetzelfde dorp. Het huis van Berta bestaat uit een kamer met voorraadkast en een keuken. Water haalt ze uit een put in de tuin. Daar staat ook haar toilet. 

Berta in haar huis.

Slecht ter been 

De Roemeense heeft een fysieke beperking en kan daardoor moeilijk lopen. Met 2 wandelstokken kan ze zich aardig redden in en om haar huis, maar buiten haar huis komt ze nauwelijks. Ze wordt alleen af en toe opgehaald door een van haar kinderen voor een bezoek aan de dokter. 

Contact met andere mensen heeft ze door haar beperking ook bijna niet. Ze voelt zich heel erg eenzaam. Ze mist gezellig praten met anderen. Dan hoort ze via een buurvrouw, die ook weduwe is, over Dorcas. De vrouw vertelt haar dat Dorcas niet alleen elke maand voedselpakketten uitdeelt, maar ook bijeenkomsten voor granny’s organiseert. 

Kletsen en bemoedigen 

Berta is enthousiast en wordt opgenomen in het project. Ze ontvangt vanaf dat moment elke maand een voedselpakket. Hoewel het lastig voor haar is om een auto in en uit te komen, gaat ze voortaan ook elke week naar de bijeenkomst voor granny’s. Ze klaagt niet over de moeite die het reizen haar kost. Ze geniet enorm van het samen zingen en de Bijbelstudie, voorafgaand aan het handwerken. Daarna gaat ze samen met andere oudere vrouwen aan de slag. Ondertussen kletsen ze samen en bemoedigen ze elkaar.  

Berta (links) tijdens een bijeenkomst.

Berta: ‘Het gevoel van eenzaamheid is weg; ik voel me nu verbonden met anderen en echt onderdeel van de gemeenschap. En ik zie het ook als iemand anders hulp nodig heeft. Ik kan weer een vriend zijn voor een ander.’ 

18 oktober 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.