Rampspoed in Oost-Afrika
De hele wereld heeft dit jaar ervaren wat de impact van een ramp kan zijn op ons dagelijkse leven. In Oost-Afrika gaat het echter niet om één ramp, maar om een combinatie van vele rampen, die elkaar ook nog eens versterken en die met name mensen in armoede treffen.
Natuurgeweld
Klimaatverandering leidt al een paar jaar tot extreme weersomstandigheden in Oost-Afrika. Het is de primaire oorzaak van het gebrek aan voedselzekerheid. Afgelopen mei werden meerdere landen getroffen door hevige regenval. In Ethiopië en Kenia vluchtten meer dan 100.000 mensen hun huis uit voor overstromingen en modderstromen. In Kenia overleden bijna 200 mensen.
Voedseltekorten
Sinds december 2019 bedreigen zwermen woestijnsprinkhanen de voedselvoorziening van miljoenen mensen. De sprinkhanen verslinden in hoog tempo tienduizenden hectares aan gewassen. Een zwerm kan bestaan uit 150 miljoen sprinkhanen per vierkante kilometer. Zo’n zwerm kan binnen een dag een hoeveelheid gewassen opvreten waarmee 2.500 mensen te voeden zijn.
Corona
De meeste Oost-Afrikaanse landen stelden al vroeg een lockdown in. Hierdoor leek het aantal coronabesmettingen lange tijd mee te vallen, maar niets is minder waar. In werkelijkheid ligt het aantal besmettingen en doden veel hoger dan gerapporteerd. Dit komt onder andere doordat er in de meeste landen weinig wordt getest én lang niet iedereen toegang tot gezondheidszorg heeft.
Wat doet Dorcas?
In Oost-Afrika zijn wij actief in Ethiopië, Kenia, Mozambique, Tanzania en Zuid-Soedan. In deze landen informeren we de mensen over het coronavirus, zodat zij zichzelf zo goed mogelijk kunnen beschermen en leren hoe belangrijk goede hygiëne is. Ook kijken we steeds hoe we onze huidige projecten zo goed mogelijk kunnen laten aansluiten bij de huidige werkelijkheid. We focussen nu bijvoorbeeld meer op kleinschalige en lokale voedselproductie (moestuinen), zodat mensen zelfvoorzienend kunnen leven. Ten slotte verlenen we noodhulp in de gebieden waar voedseltekorten zijn ontstaan. Wilt u bijdragen aan deze missie? Dat kan via dorcas.nl/doneren.
Hoe beïnvloeden de rampen elkaar?
- Grote hoeveelheden regen zorgen voor de perfecte omstandigheden voor sprinkhanen om zich snel te vermenigvuldigen.
- Door kaalgevreten akkers zijn er voedseltekorten ontstaan.
- Door het sluiten van de grenzen ontstond er een groot tekort aan de pesticiden die gebruikt worden om de sprinkhanen te bestrijden én kunnen voedseltekorten niet goed aangevuld worden.
- Door de schaarste stegen de voedselprijzen op veel plekken. In combinatie met het wegvallen van het salaris (door coronamaatregelen zoals social distancing) kunnen veel mensen hierdoor niet meer in hun levensonderhoud voorzien.
- De verschillende rampen dragen bij aan spanningen en zelfs geweld, zeker in de landen waar al onrust heerste, zoals in Ethiopië en Zuid-Soedan.
29 september 2020
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.