Petru en Loredana investeren hun winst in de gemeenschap

Trușeşti is een klein dorp in het noorden van Roemenië met een lange traditie van brood bakken. Petru (43) en Loredana (42) zagen een kans om deze traditie nieuw leven in te blazen en tegelijkertijd kwetsbare mensen in hun gemeenschap te helpen. Ze begonnen hun project ‘Sprookjesoven’.

‘Nee, we hebben het onszelf niet makkelijk gemaakt’, zegt Petru. ‘Wij wilden een oud recept namaken, maar dan zonder onnatuurlijke toevoegingen. Een in alle rust gefermenteerd brood, gevormd door bekwame handen en gebakken boven een stevig houtvuur. We wilden winst herinvesteren in workshops voor kansarme kinderen en in humanitaire hulp voor ouderen.’

Hobbelige start

De eerste jaren verliepen hobbelig. Het bleek moeilijk om winst maken met het bakken van brood, en Petru en Loredana kregen grote schulden. Hoewel het duidelijk was dat ze hulp nodig hadden, wilden ze hun droom toch graag waarmaken. In 2020 opende een gemeenschapscentrum van Dorcas zijn deuren in hun dorp. Voor kinderen was er buitenschoolse opvang, voor ouderen waren er sociale activiteiten, en mensen als Petru en Loredana konden er allerlei soorten trainingen volgen.

Geproduceerd in Trușeşti

Via een training in ondernemerschap kwamen Petru en Loredana op het idee om verschillende verdienmodellen uit te testen. Ook bundelden zij hun krachten met een groep lokale ondernemers, die samenwerkten om hun toegang tot de markt te vergroten. Samen heten zij ‘Produced in Trușeşti’. In oktober 2021 organiseerden ze gezamenlijk een lokale kermis in de stad Botoșani, waar Petru en Loredana veel brood verkochten en ook een mand met allerlei lokale producten aanboden. Klanten konden zich direct aanmelden om abonnee te worden en leveringen aan huis te krijgen. Ineens hadden Petru en Loredana er vele klanten bij.

Dankbaar en trots

Het bedijf van Petru en Loredana is nu de beste bakkerij uit de omgeving. Al hun baksels zijn gemaakt van lokale en natuurlijke ingrediënten. En zoals beloofd investeren zij hun winst in maatschappelijke projecten. ‘We zijn dankbaar voor de kans die we hebben gekregen, en we zijn er trots op dat we waarde aan ons dorp kunnen toevoegen.’ We hebben er veel zin in om de door ons geleerde lessen door te geven aan andere kleine ondernemers die nog steeds moeite hebben om hun product aan de man te brengen.’

10 juni 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.