Ouderen extra zwaar geraakt door aardbevingen in Syrië

Ouderen lijken extra zwaar getroffen te worden door de aardbevingen in Syrië. Dat meldt noodhulporganisatie Dorcas. Veel ouderen kunnen niet zelf wegkomen uit hun huizen om op zoek te gaan naar een veilige plek. Ze zijn daarnaast lastig te bereiken, omdat diverse wijken afgesloten zijn door de overheid vanwege het instortingsgevaar. Dorcas vreest dat zich daardoor mogelijk nog een ramp na deze ramp zal voltrekken.

Aardbevingen en naschokken hebben afgelopen maandag een enorme ravage veroorzaakt in Syrië en Turkije. De gevolgen in Syrië, het land waar Dorcas al jarenlang werkzaam is, zijn enorm. De ravage en het aantal gewonden en doden is veel groter dan in eerste instantie werd gedacht. Bovendien is het gevaar nog niet voorbij. Duizenden mensen staan op straat, letterlijk in de kou. Ze zijn bang voor een nieuwe aardbeving en voor naschokken en durven niet bij opvanglocaties zoals in kerken of schuilkelders naar binnen te gaan. 

De hulp in Syrië komt moeizaam op gang. Door het jarenlange gewapende conflict is de infrastructuur zwaar beschadigd. Bovendien zijn niet alle regio’s toegankelijk, omdat sommige regio’s niet in handen zijn van de overheid. Daarnaast zijn in de steden wijken uit veiligheid afgesloten, vanwege het instortingsgevaar van de gebouwen. De beschikbaarheid van voedsel, drinken en andere essentiële benodigdheden is daardoor enorm beperkt. Er is ook een directe noodvraag voor benzine voor het transport van de noodhulpgoederen.

Dorcas is al jaren actief in Syrië. Daardoor konden onze medewerkers ter plaatse al direct na de aardbeving in actie komen om dekens, warme kleding en voedsel uit te delen. Dorcas heeft ook een mobiele kliniek in Aleppo en verleent hiermee eerste hulp aan de gewonden. Dorcas evalueert de situatie continu en blijft hulp bieden waar en zo lang het nodig is.   

07 februari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.