Oud-schipper Nelis laat zijn erfenis na aan Dorcas

‘Ik heb hart voor mensen en Dorcas heeft dat ook’

De 62-jarig oud-schipper Nelis Holl is al jarenlang betrokken bij het werk van Dorcas in zijn woonplaats Terneuzen. Voor de Dorcas-winkel verkocht hij fanatiek allerlei spullen via internet. Tegenwoordig houdt hij zich meer bezig met de verkoop van boeken. Onlangs besloot hij Dorcas als erfgenaam op te nemen in zijn testament.

Op nog maar 47-jarige leeftijd hoorde Nelis dat hij moest stoppen met varen vanwege lichamelijke klachten. Hij en zijn vrouw Anneke kwamen aan wal in Terneuzen. Hun leven van 29 jaar samen op een binnenvaartschip verruilden ze voor een burgerlijk leven aan land.

Van schipper naar verkoper

Al gauw maakte Nelis door een enthousiaste buurman kennis met de kringloopwinkel van Dorcas in Terneuzen. Zijn interesse was meteen gewekt. ‘Ik dacht: dit is misschien ook wat voor mij. Ik vind het leuk om in kringloopwinkels te zijn, maar ik wilde er niet als verkoper staan.’

Toch werd Nelis een tijdje later een van de meest enthousiaste verkopers. Via Marktplaats is de afzetmarkt vele malen groter dan via de plaatselijke Dorcas-winkel. Heggenscharen, broodbakmachines, van alles probeerde Nelis via internet aan de man te brengen.  ‘In de winkel lag iets voor 5 euro, maar ik verkocht het vanuit huis op Marktplaats voor 15 euro. Ik zeg niet dat ik talent heb in handelen, maar ik vind het wel hartstikke leuk. En het is nóg leuker als het voor een goed doel is’, vertelt Nelis enthousiast.

Nelis kreeg maar liefst 5.000 gratis boeken voor Dorcas

5.000 gratis boeken

Uiteindelijk werd de verkoop van losse spullen hem te gortig qua tijd en bergingsruimte. Per toeval kwam Nelis in aanraking met de boekenverkoop. Een dominee die met emeritaat zou gaan bood hem 5.000 boeken gratis aan. Nelis twijfelde geen seconde. Hij zag hier winst in voor Dorcas. Hij stopte met de verkoop van spullen en richtte zich vanaf dat moment alleen nog op boeken.

Erfenis

In 2013 overleed zijn vrouw Anneke geheel onverwacht. Dit hakte er flink in. Door het verlies van zijn vrouw werd Nelis zich er ook bewust van dat het leven zomaar voorbij kan zijn. ‘Wie draagt er dan zorg voor míjn spullen?’ Kinderen heeft hij niet. Nelis is dan ook van mening dat je je nalatenschap maar beter kunt regelen als het nog goed met je gaat. Dan handel je niet uit emotie, maar kun je er goed over nadenken.

Hij besloot zijn nalatenschap aan Dorcas te schenken, omdat deze organisatie hem na aan het hart ligt. ‘Ik heb hart voor mensen, en Dorcas ook. Dorcas heeft altijd zulke goede doelen, daar sta ik helemaal achter.’

Na zijn besluit ging Nelis in gesprek met Matthé Vos, de relatiebeheerder van Dorcas. Matthé hielp hem met het opmaken en vastleggen van een testament bij de notaris. Dat hij dit nu geregeld heeft, geeft Nelis rust.

Tegelijkertijd maakt het hem verdrietig. ‘Je neemt als het ware een stukje afscheid van het leven, terwijl je nog in het leven staat. Ook gaat het om de spullen van mijn vrouw, dat brengt emotie met zich mee.’ Gelukkig weet Nelis zeker dat Anneke het ermee eens zou zijn geweest. Dat besef brengt een glimlach op zijn gezicht.

Passie voor fotografie

Een van de dingen die Nelis nalaat aan Dorcas is zijn kostbare fotocamera. Naast verkopen van boeken is fotografie een grote passie van hem. Met zijn bijzonder grote camera en een gigantische lens met wel 200 instellingen maakt hij de meest uiteenlopende foto’s. Die bewerkt hij tot ze zo waarheidsgetrouw mogelijk zijn. Nelis kan zich er helemaal in verliezen.

Ondertussen heeft hij ook alweer nieuwe plannen voor Dorcas: ‘Naast boeken ga ik nu ook samen met andere Dorcas-vrijwilligers waardevolle spullen verkopen via de veilingsite Catawiki.’

28 april 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.