Oorlog in Oekraïne veroorzaakt veel spanningen in het samengestelde gezin van Yulia

De oorlog in Oekraïne heeft veel impact op het mentale welzijn van Yulia en haar gezin. Ze is moe van alle onzekerheid en weet niet hoe ze haar leven weer moet oppakken. Ook zijn er veel spanningen tussen de kinderen. Met hulp van psychosociale begeleiding is er meer ontspanning en blijdschap in het gezin gekomen.

Yulia woont met haar man en (stief)kinderen in het oosten van Oekraïne als de oorlog uitbreekt. Ze wonen dicht bij het front. Door een raketaanval raakt dochter Maryna van 11 gewond. Yulia en de kinderen vluchten naar een veiliger plek en belanden in een opvanglocatie in Uzhgorod.

Schuldig voelen

De Oekraïense weet niet hoe ze haar leven op deze nieuwe plek moet oppakken en hoe en of ze bijvoorbeeld weer moet gaan werken. Ze voelt zich schuldig dat ze al maandenlang in de stad woont en niets doet voor alle andere mensen die zijn gevlucht.

Woedeaanvallen

Ondertussen nemen de spanningen toe in het gezin, dat bestaat uit een dochter van Yulia uit een eerder huwelijk, twee zoons van haar man en een zoon en dochter van hen samen. Maryna voelt zich waardeloos doordat ze verwondingen heeft overgehouden aan de raketaanval. Yulia’s stiefzoon Sasha heeft regelmatig woedeaanvallen.

De situatie maakt Yulia moedeloos. In een centrum vlak bij de opvanglocatie waar het gezin woont, wordt door Dorcas en een lokale partnerorganisatie psychosociale begeleiding aangeboden aan volwassenen en kinderen die kampen met stress- of angstgevoelens door de oorlog. Yulia besluit er samen met Sasha en Maryna naartoe te gaan.

Supportgroep voor kinderen

Broer en zus komen in een supportgroep die er speciaal voor kinderen is. Hier leren ze op een speelse manier om te gaan met hun emoties en krijgen ze de kans te praten over hun gevoelens. Aanvankelijk zijn ze wantrouwig en gaan ze er liever niet heen. Na verloop van tijd verandert de houding van Sasha. Hij ontdekt dat hij er mag zijn.

Unieke persoonlijkheid

Voor Maryna is de supportgroep alleen niet voldoende. Ze krijgt ook individuele begeleiding van een psycholoog. Door haar verwondingen voelt ze zich onwaardig. Stapje voor stapje durft ze zich open te stellen en deelt ze haar gevoelens en de problemen die ze ervaart met haar ouders. Ze ontdekt dat ze ondanks haar fysieke beperkingen een unieke persoonlijkheid is en dat ze er wel degelijk toe doet voor haar familie.

Minder spanningen

Dankzij de individuele en groepstherapie neemt bij beide kinderen de spanning af. Ze maken nieuwe vrienden en hebben weer interesse in school. De verhoudingen in het gezin zijn ontspannener en de kinderen uiten hun gevoelens beter. Voor Yulia is dit een eerste goede stap. Zelf heeft ze nog wat langer hulp nodig om haar problemen aan te pakken en antwoorden te vinden op haar levensvragen.

23 februari 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.