Noodhulpcoördinator Anton: ‘Onze Oekraïense collega’s wisten niet waar ze die avond zouden slapen’

Anton van Wijk is noodhulpcoördinator bij Dorcas. In 2022 gaf Dorcas noodhulp in Libanon, Syrië, Jemen, Ethiopië, Zuid-Soedan, Kenia, Mozambique, Moldavië, Roemenië en Oekraïne. In zijn functie ondersteunt Anton de landenkantoren van Dorcas en geeft hij onder andere trainingen en assisteert bij het schrijven van projectvoorstellen en projectrapporten.

2022 stond in het teken van …?

‘Oekraïne. Al wil ik wel benadrukken dat Oekraïne niet het enige land is waar nu crisis is. Maar natuurlijk stond het afgelopen jaar in het teken van Oekraïne. Het leeuwendeel van mijn werk had te maken met de oorlog daar en ik ben er in de zomer ook nog even geweest.’

Wat is je het meest bijgebleven afgelopen jaar?

‘Meerdere dingen hebben me zeker geraakt. Een aantal jaren geleden woonde ik zelf in Oekraïne, dus ik ken het team daar goed. Ik heb met collega’s gebeld die moesten vluchten en de horizon zagen oplichten door inslagen. Waar ze ’s nachts zouden slapen, wisten ze niet…

Ook de dag dat Rusland vierde dat Oekraïense gebieden zich wilden aansluiten bij Rusland staat me bij. Ontzettend wrang hoe aan de ene kant in Rusland een feest werd georganiseerd, terwijl op diezelfde dag opnieuw veel Oekraïense burgers omkwamen. Achteraf hoorden we dat er tussen die omgekomen burgers ook vrijwilligers waren van een lokale organisatie waar Dorcas mee samenwerkt.’

Wat is je wens voor 2023?

‘Vrede is zo’n groot woord. Ik vind het haast naïef om dat te wensen. Al zien we het op sommige plaatsen echt wel gebeuren. In Ethiopië is er nu bijvoorbeeld een vredesovereenkomst. Fragiel, maar het is er wel.

Mijn wens is ook dat we werken aan een wereld met een rechtvaardigere welvaartsverdeling. Dat iedereen het zijne krijgt. Dat mensen gaan nadenken over wat ze geven én over wat ze nemen. In het Westen zijn we gewend om te nemen en we willen onze levensstijl vasthouden. De wereld zou zo veel mooier zijn als we hier wat meer zouden geven en juist wat minder zouden nemen. Daar wil ik me voor inzetten.’

Noodhulpcoördinator Anton van Wijk

28 december 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.