Negenduizend euro voor postzegels 

Bert en Tineke Boxma verzamelen postzegels voor Dorcas. Het levert Dorcas duizenden euro’s per jaar op. Maar niet als ze afgelikt, bestempeld of opgeplakt zijn. ‘Postfris’ moeten ze zijn.  

‘Sinds twee jaar zoeken wij postzegels en munten uit voor Dorcas’, vertelt Bert Boxma (75). ‘Maar postzegels verzamelen an sich doen we al wel zestig jaar, hoor.’ En zelfs daarvoor was hij er al in geïnteresseerd. ‘We woonden vlakbij het Museumplein in Amsterdam en dan gingen mijn broer en ik al geregeld huizen langs om postzegels te bemachtigen. Ik ging mee naar binnen en mijn broer bleven buiten staan wachten.’ 

Bert en zijn vrouw Tineke (75) zijn lid van drie postzegelverenigingen en besteden meerdere avonden per week aan deze hobby. Bert is altijd op zoek naar zegels met drukfoutjes en Tineke spaart zegels met paarden. Bert: ‘We hebben er veel plezier van, maar hoeven voor onszelf niet meer te kopen. We vinden het mooi om dit nu voor een goed doel te doen. En ja, je blijft nieuwsgierig naar die nieuwe postzegels die binnen blijven komen.’ 

Postfris 

Elke maand komt Bert naar het kantoor in Almere om de ingezamelde postzegels te verzamelen. ‘Dan word ik gebeld door Rose – de receptionist –  dat er weer wat ligt, en dan kom ik eraan.’  

‘Negentig procent van de postzegels die we zien, zijn niets waard, en zijn gewoon voor de post gebruikt’, vertelt Tineke. Zegels zijn voornamelijk wat waard als ze postfris zijn en de gom er nog op zit. ‘Dus niet afgelikt en gestempeld.’ En los. ‘Er lag een prachtig boek in een Dorcas-winkel met zegels van de Olympische Spelen. Maar ze waren vastgeplakt, ja, dan kun je er niets meer mee’, zegt Tineke. En daarom zit het geld voor Dorcas met name in bestaande verzamelingen van bijvoorbeeld oud-verzamelaars die hun boeken wegdoen of collecties uit erfenissen. En laten die nou net regelmatig in de Dorcas-winkels belanden.  

Dorcas Winkels 

De winkels sparen ze op en sturen de zegels naar het kantoor in Almere. Zelf ophalen ziet Bert niet zitten. ‘Iedereen denkt dat ze goud in handen hebben met ingebrachte zegels, maar dan rijd ik erheen, vijftig euro benzine verder en dan zijn de zegels nog geen vijf euro waard.’ Al hebben ze wel een paar vaste adresjes waar het wel goed gaat. ‘Er is een kerkgemeenschap in IJmuiden die postzegels voor ons verzameld. Zij doen het zorgvuldig. En als we erheen gaan dan krijgen we altijd lekker een bakje koffie en een visje.’ En ook de postzegelclub in Bussum doneert trouw zegels aan Dorcas.  

Op het kantoor in Almere haalt Bert ze vervolgens op en als het wat waard is dan worden de verzamelingen geveild. Op jaarbasis haalt Dorcas op deze manier een paar duizend euro op. Bert: ‘Vorig jaar was wel een topjaar, toen hebben we negenduizend euro opgehaald. Een nalatenschap met zestig banendozen gaf de doorslag. ‘Ik ben er zes keer voor naar Apeldoorn geweest’, glundert hij. 

Oproep 

‘Munten zamelen we ook in, maar daar hebben we geen verstand van. Daarvoor hebben we een vast persoon in Amsterdam die weet waar hij het over heeft.’ Postzegelverzamelingen en munten mogen ingeleverd worden in de Dorcas-winkels. Die zorgen er dan weer voor dat de zegels bij Bert en Tineke terecht komen.  

Heeft u vragen of suggesties, dan kunt u Bert bellen via 06 37198596. 

08 oktober 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.