Natalia uit Moldavië: ‘Deze kas betekent veel voor ons’ 

Oleg en Natalia uit Moldavië ontvingen via Dorcas elke twee maanden een voedselpakket. Hierdoor hadden zij en hun zes kinderen nét genoeg te eten. Inmiddels zijn de voedselpakketten niet meer nodig. Dankzij een training van Dorcas verbouwt Natalia nu meer dan genoeg groenten in haar eigen kas. 

De familie woont in Pepeni, een plaats in het noorden van Moldavië. Aan de voorkant van hun huis staat een grote schommel, een kleine tafel en enkele houten stoelen. Hier zit het gezin van Oleg en Natalia graag te praten tijdens lange zomeravonden. Achter het huis scharrelen een koe, varkens, vogels en eenden rond. 

Zorg voor het gezin

De familie bestaat naast vader Oleg en moeder Natalia uit zes kinderen: drie jongens en drie meisjes. De oudste is zeventien en werkt sinds kort in de bouw. De jongste is vijf jaar en gaat naar de kleuterschool. Moeder Natalia is de sleutelfiguur in het gezin. Zij zorgt voor het huishouden en de kinderen, terwijl haar man aan het werk is. Natalia is een lieve moeder die zorgt voor een fijne en vredige sfeer in het gezin. Samen werken ze hard voor een goed leven. Zo zorgen ze allemaal voor de dieren en gaan ze er regelmatig op uit om hout te verzamelen. Hun dorp is niet aangesloten op het gas en om hun huis in de koude wintermaanden te verwarmen zijn ze afhankelijk van kachels die op hout branden. 

Sponsorprogramma en training

Oleg werkt al veertien jaar voor een bedrijf dat fruit voor de export opslaat in koelcellen. Drie jaar geleden maakte Oleg promotie en sindsdien heeft hij een administratieve functie. Hij verdient niet genoeg om voldoende eten te kunnen kopen voor het hele gezin. Het gezin is blij wanneer dochter Diana in het sponsorprogramma van Dorcas komt. Elke twee maanden ontvangen ze voortaan een voedselpakket.  Via het sponsorprogramma komt Natalia ook in aanraking voor de trainingen van Dorcas. Ze meldt zich aan voor de training om een bedrijf te starten. Het is haar droom om een eigen kas te hebben. Het lukt Natalia om haar droom waar te maken.  

Grote kas

Achter het huis hebben ze een kleine tuin waar de dieren rondlopen. Hier bouwt het gezin met hulp van het project een grote kas. Er wordt ook een put gegraven waardoor ze de gewassen in de kas kunnen besproeien. ‘Deze kas betekent veel voor ons. De groenten zijn genoeg voor onze familie om van te leven. En soms hebben we zoveel dat we zelfs nog wat kunnen verkopen’, vertelt een trotse Natalia. 

Het gezin van Oleg en Natalia is blij en tevreden met wat ze hebben. Het is hun wens om in Moldavië te blijven en niet weg te trekken naar een ander land voor een beter inkomen. ‘We willen graag hier blijven om voor onze familie te zorgen.’ 

30 oktober 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.