Na 21 jaar zorgen voor haar ouders en broertje krijgt Paolina zelf hulp

‘De dag dat ik werd aangenomen als kleermaker was de gelukkigste van mijn leven.’

Paolina (21) moet op eigen benen staan. Haar broertje heeft een beperking en haar ouders kunnen niet voor hun kinderen of zichzelf zorgen. En dus komt de rol van gezinshoofd op Paolina neer. Door haar nieuwe baan zal dat beter lukken.

Geen ‘normaal’ leven
Net als ieder meisje wil Paolina een leven leiden als iemand die genoeg heeft. Maar zij is niet als ieder meisje: haar ouders zijn chronisch ziek en kunnen niet voor hun kinderen zorgen. Ook niet voor haar broertje, die verstandelijk en lichamelijk beperkt is en constant zorg nodig heeft. Paolina groeit op in een oud, vernield huis dat in geen enkel opzicht voldoet aan de basiseisen voor een normaal leven, dus al helemaal niet voor haar familieleden.

Paolina zorgt voor het gezin
Het is Paolina die als klein meisje al voor haar ouders en haar broertje zorgt. Zij werkt in huis, zorgt voor eten, neemt hun bijstandsgeld op, en probeert er iedere maand van rond te komen. Dat lukt nooit. De medicijnen van haar ouders kosten al meer dan de bijstand dekt, en haar broertje heeft speciaal eten en andere extra’s nodig. Paolina wist dat ze een baan nodig had om alle kosten te dragen. Maar zonder opleiding én met haar Roma-achtergrond, zag ze weinig kans.

Dorcas-centrum voor beroepstraining
Een informatieavond in haar omgeving trok haar aandacht: de avond ging over een centrum voor beroepstraining. Tijdens deze avond ontmoet Paolina het team van Dorcas. Ze ontdekt dat ze kosteloos een training kan volgen, bijvoorbeeld als kleermaker. Daar is in haar omgeving veel werkgelegenheid voor. ‘Ik kon zelfs mijn broertje meenemen!’, zegt Paolina. ‘Ik zat ermee dat hij niet alleen bij mijn ouders kan zijn. Maar bij de trainingen is een kinderopvang, waar alle deelnemers hun kinderen veilig kunnen onderbrengen. Ik was zo blij dat ik hem niet hoefde achter te laten.’

Een certificaat en een baan
Paolina rondt de training af in drie maanden. Ze maakt zich geliefd met haar gevoeligheid en verantwoordelijkheidsgevoel en door de stille manier waarop ze enorm hard werkt. Dorcas introduceert haar bij het bedrijf Ingrid. ‘Ik was zo trots! De eigenaar vroeg of ik een certificaat had, en ik kon er één laten zien. Ik kreeg de baan. Het was de gelukkigste dag van mijn leven.’

Het begin is er
Ze is tevreden met haar salaris. Het is nog niet voldoende, maar dekt wel de dagelijkse kosten van haar familie. ‘Ik heb hierdoor hoop in mijn hart, dat er licht is, zelfs in de donkerste dagen’, zegt ze.

Sterke jonge vrouw
Paolina is een voorbeeld van een sterke jonge vrouw, die de kracht en het geduld heeft gevonden om alle moeilijkheden van haar leven het hoofd te bieden. We bidden dat zij altijd werk zal hebben om haar familie te onderhouden. En dat ze de vreugde zal ontdekken van Gods aanwezigheid door te leven in een dagelijkse relatie met Jezus.

29 juli 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.