‘Mijn huis is net een kringloopwinkel’

Thing is vrijwilliger van het eerste uur bij Dorcas Winkel Heemstede

Vanaf het eerste uur is de 55-jarige Thing Thing Tan als vrijwilliger betrokken bij Dorcas Winkel Heemstede. Ze is een enorme liefhebber van rommelmarkten, tweedehands spullen en kringloopwinkels en geniet volop van het werk in de winkel. ‘Ik houd van spullen met een verhaal en koop elke keer wel wat. Ik heb zo veel gekocht in al die jaren dat ik eigenlijk zelf in een kringloopwinkel woon.’

Eind jaren ’90 komt Thing voor het eerst in aanraking met tweedehands spullen als haar zus haar op sleeptouw neemt naar een rommelmarkt. ‘Ik had er eigenlijk helemaal geen zin in, maar volgens haar was het goed om er na mijn verbroken relatie op uit te gaan’, vertelt Thing lachend.

Verslaafd aan tweedehands spullen

Na het bezoek aan de rommelmarkt raakt ze helemaal verslaafd aan tweedehands spullen. Ze reist kriskras door Nederland om kringloopwinkels en rommelmarkten af te struinen op zoek naar leuke spullen. Ruim 10 jaar geleden leest ze een oproep voor vrijwilligers voor een nieuw op te richten Dorcas-winkel in haar woonplaats Heemstede. Ze aarzelt geen moment en meldt zich direct aan. ‘In het begin vonden we het spannend of er wel genoeg goederen zouden zijn, maar vanaf de start hebben we nooit een tekort aan spullen gehad.’

Thing is getrouwd, moeder van een dochter (20) en zoon (17) en werkt 5 dagen per week als zzp’er in de zakelijke dienstverlening. Voor het vrijwilligerswerk blijft dan alleen de zaterdag over. ‘Sommige mensen vinden het wel veel dat ik dus eigenlijk 6 dagen werk, maar ik geloof dat het geen probleem is als je iets doet wat je leuk vindt. Of het nu betaald werk of vrijwilligerswerk is. En het is mooi om iets goeds te kunnen doen voor mensen in nood. Daar draait het uiteindelijk natuurlijk allemaal om. Ik doe mijn vrijwilligerswerk niet alleen omdat ik het leuk vind, maar ook uit dankbaarheid. Ik zet mij graag in voor mensen die dat nodig hebben.’

Thing is verantwoordelijk voor het prijzen van artikelen. Foto: Hannie Penninga

In de winkel houdt Thing zich vooral bezig met de afdelingen huishoudelijke artikelen en speelgoed. ‘Ik zoek de producten uit en bepaal de prijzen. Maar ik ben heel flexibel en word soms ook ingezet bij de kassa of bij een andere afdeling.’ Er wordt door de andere medewerkers ook vaak een beroep gedaan op de creativiteit van Thing. ‘Als we bijvoorbeeld iets moeten geven aan een medewerker die langdurig ziek is, dan mag ik vaak wat leuks bedenken in plaats van een standaard kaartje.’

Tas vol spullen

Na afloop van haar werkdag bij de Dorcas-winkel komt Thing eigenlijk altijd thuis met een tas vol spullen. ‘Ik houd gewoon van tweedehands spullen en zie altijd wel wat leuks. Ik kan het niet laten om het dan te kopen. Mijn huis is echt een soort kringloopwinkel. Soms wordt het mijn man te veel en dan moet ik opruimen. Ik zoek dan de spullen uit en verkoop wat er over is op een markt. De opbrengst doneer ik dan weer aan Dorcas.’

Thing bij een foto met de vrijwilligers van de winkel in Heemstede. Foto: Hannie Penninga

De kringloopwinkel in Heemstede draait al 10 jaar op volle toeren. Afgelopen maand hebben de vrijwilligers het jubileum met elkaar en met de klanten gevierd. Er werd een taxatiedag gehouden en er was koffie en thee voor de klanten. Voor het eerst ging de winkel op een woensdag open. Daarnaast was er speciaal voor de vrijwilligers nog een feest. ‘Dat was echt supergezellig. En het was ook mooi om te zien dat er nog zo veel vrijwilligers zijn die, net als ik, vanaf het eerste uur bij de winkel betrokken zijn.’

Vrede met jezelf

Thing heeft er zin in om ook het komende jaar weer lekker aan de slag te gaan in de winkel. ‘Ik heb me voorgenomen dat ik blijf zolang de deuren van de winkel open zijn.’ Voor 2023 wenst Thing dat iedereen vrede met zichzelf mag hebben. ‘Als je vrede hebt met jezelf dan ben je dankbaar en ervaar je minder zorgen. Je kunt je dan beter inzetten voor een ander. Dat inzetten voor een ander vind ik gewoon belangrijk. Vrede met jezelf en vrede in je hart helpt daarbij.’

12 december 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.