‘Met m’n nieuwe naaimachine naai ik veel sneller’

➡️ Geef mensen als Emirjona een steuntje in de rug en doneer via dorcas.nl/jaargift.

In een klein atelier aan een rustige straat in Korçë naait de Albanese Emirjona (39) kleren voor grote winkelketens. Haar man is chauffeur en is de hele dag van huis. Emirjona ging daarom voor haarzelf aan de slag. Zo kan ze haar tijd flexibeler indelen en haar dochters opvangen uit school.

‘Naaisters in grote bedrijven krijgen meer betaald, maar zijn ook hele dagen van huis weg’, vertelt Emirjona. ‘En dan kan ik niet voor de kinderen zorgen. Mijn eigen naaiatelier is dichtbij ons huis. Als er iets is kan ik zo naar haar huis lopen.’

Vijftien jassen per dag

Het leven in Albanië is duur. Eén van de inkomens van het gezin gaat volledig op aan huur. Emirjona krijgt twee euro per gemaakte jas. Om rond te komen moet ze vijftien jassen per dag maken en dat zes dagen lang. Regelmatig maakt ze werkdagen van twaalf uur. Soms heeft ze nog extra kosten: ze krijgt niet altijd genoeg stof en garen, en de patronen komen ook niet altijd met instructies. In de afgelopen jaren zijn haar inkomsten niet gestegen, terwijl de prijzen wel hoger zijn. ‘Maar als ik voor de kleren ga vragen, dan vinden ze wel iemand anders die de kleding wil naaien.’

Een van de genaaide jassen

Nieuwe naaimachine

Gelukkig is er een lichtpuntje. ‘Met de eenmalige gift van Dorcas en wat spaargeld van mezelf kan ik een nieuwe automatische naaimachine kopen’, vertelt Emirjona met een glimlach. De naaimachine naait zo snel en makkelijk dat ze hetzelfde aantal jassen per dag kan maken, maar drie uur minder lang bezig is. ‘Dat scheelt enorm. Op sommige dagen kan ik dan langer bij mijn kinderen zijn en op andere dagen kan ik meer jassen naaien en dus meer verdienen. De nieuwe machine heeft me meer ruimte gegeven.’

Emirjona aan het naaien

09 februari 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.