Meque ontdekt zijn talenten

Als mensen in je geloven, kan dat je hele leven op z´n kop zetten. Daar kan ook de 43-jarige Meque uit Mozambique van getuigen. Hij had moeite om rond te komen en zijn vrouw en 4 kinderen te onderhouden. Op hun stuk land verbouwde het gezin mais voor hun eigen consumptie. Meque sloot zich in 2015 aan bij een praktische landbouwschool, waar hij 2 jaar lang les kreeg over het telen van gewassen. En die training bleek een schot in de roos: Meques talenten kwamen boven en inmiddels is zijn goedlopende boerderij een bezienswaardigheid in de omgeving.

Theorie en praktijk
De trainingsschool biedt mannen en vrouwen de kans om een vak te leren en onder begeleiding ook hun talenten in praktijk te brengen. Gedurende de 2-jarige opleiding paste Meque de geleerde lessen op het gebied van gewassenteelt, irrigatie en klimaatverandering toe op zijn land. Hij slaagt erin om de oogst te verkopen aan mensen die langskwomen en zelfs aan restaurants. De opbrengst daarvan investeert hij in de boerderij. Dankzij een waterpomp gaat het irrigeren nu een stuk gemakkelijker.

Voorbeeldfunctie
Ook zijn gezin profiteert van de ontwikkelingen. De 2 oudste kinderen gaan naar school en er is genoeg te eten. Bovendien krijgt Meque steeds meer zelfvertrouwen. Omdat zijn boerderij zo goed loopt, komen er zelfs regionale overheidsmedewerkers op werkbezoek. Ze zijn onder de indruk van het werk van Meque. De nieuwe lichting deelnemers aan de school komt ook af en toe op bezoek op de boerderij om van Meque te leren. Zo deelt Meque uit van wat hij gekregen heeft en verandert daarmee zijn hele dorp.

05 september 2018

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.