Marry organiseerde een garageverkoop voor Dorcas

‘De woonkamer stond 2 weken lang vol met dozen uit de garage.’

Een van de vele vrijwilligers van Dorcas is Marry Schipper uit Dordrecht. De 60-jarige is werkzaam in de zorg, maar heeft ook een voorliefde voor vintage, lifestyle én Dorcas. Vorig jaar bundelde ze deze passies tijdens haar garageverkoop voor Dorcas.

Hoe kwam je op het idee van een garageverkoop?

‘Ik ken Dorcas al een poosje. Ik sponsor een granny in Roemenië en ik ben ook een keer met Dorcas mee geweest naar Ethiopië. Tijdens die reis zag ik echt het verschil tussen mensen die wel en niet werden gesponsord. Dat raakte me erg en daarom wilde ik meer doen dan alleen een maandelijkse gift doneren. Helaas is er geen Dorcas-winkel in Dordrecht – wat ik ontzettend jammer vind – en dus kwamen een paar andere Dorcas-liefhebbers en ik op het idee om dan maar een soort pop-upwinkel van Dorcas te organiseren in de vorm van een garageverkoop.’

Hoe gingen de voorbereidingen?

‘Mensen konden spullen bij ons inbrengen die wij dan op 2 dagen zouden proberen te verkopen. De garage moest natuurlijk eerst worden leeggehaald voordat daar dingen tentoongesteld konden worden, dus de woonkamer stond 2 weken lang vol met dozen uit de garage. Maar we konden nog zitten en eten, dus dat ging prima. We zaten destijds nog midden in de coronacrisis en moesten rekening houden met fysieke afstand tot elkaar en plannen uitwerken over hoe alles goed kon verlopen. Verder hebben we ook zelf de prijs bepaald van alle artikelen. We wilden het voor iedereen betaalbaar houden, dus het waren schappelijke prijsjes.’

Hoe ging de garageverkoop?

‘Goed! Het was heel gezellig. We hadden een vrijdagmiddag en zaterdagochtend uitgetrokken voor de verkoop. Ik denk dat er rond de 50 mensen zijn langsgeweest: wat kinderen en jongeren, maar vooral 50’ers en 60’ers. Ik had wat Dorcas-flyers neergelegd, kinderen konden uit een mandje gratis dingetjes uitzoeken en in de tuin kon je koffie, thee en cakejes kopen. Veel mensen kwamen met iets van een tientje in de hand. Dat wilden ze sowieso aan Dorcas geven, en als ze er nog iets van konden kopen was dat mooi meegenomen. Er waren zelfs mensen die spontaan nog spullen kwamen langsbrengen.’

Wat hebben jullie zoal verkocht?

‘Vooral veel hebbedingetjes, zoals vaasjes en serviesgoed. Van een kennis kreeg ik bijvoorbeeld een heel mooi servies dat van haar ouders of schoonouders was geweest. Een andere kennis gebruikt het nu met veel plezier: ik zie het servies regelmatig terugkomen in haar facebookfoto’s. En we hadden bijvoorbeeld ook wat handwerkjes, gemaakt door mensen die ook actief zijn voor het Dorcas Handwerkatelier.’

Hoe hoog was de opbrengst?

‘Rond de 600 euro.’

Komt er in 2023 weer een garageverkoop?
‘Ik heb nu helaas geen garage meer, want ik ben verhuisd. Ook mijn woonkamer is te klein voor zoiets, dus dat wordt wel een stuk lastiger. Iemand heeft al wel aangeboden dat ik gebruik mag maken van haar tuin, maar dat is organisatorisch wel veel meer werk, omdat je dan alles moet verplaatsen van een opslag naar die tuin. En je bent natuurlijk afhankelijk van het weer. Dus ik moet het nog even zien. Maar spullen verkopen vind ik wel heel leuk. Mensen weten dat en geven me regelmatig mooie spullen. Dus wie weet…’

Wat is jouw wens voor 2023?
‘Ik wens mensen gezondheid en voorspoed: dat het leven niet alleen maar moeilijk hoeft te zijn. En ik wens iedereen vrede. Maar vrede is zo’n groot begrip… Met die oorlog in Oekraïne – het komt zo dichtbij nu. Op mijn werk heb ik te maken met Oekraïense vluchtelingen; ik zie de ouderen radeloos zitten. Dan vraag ik me af wat ik kan doen en kom ik toch uit bij bidden. Bidden voor de vrede.’

Marry Schipper

23 december 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.