Lydia uit Mozambique toont leiderschap

‘Ze heeft uit zichzelf maar een lijst gemaakt met 27 adressen van huizen die in deze buurt verwoest zijn.’ Jan Jacob ontmoet Lydia, een vrouw voor wie het leven op z’n kop staat sinds de orkaan. Hij schreef onderstaande column over de ontmoeting met haar.

Les in leiderschap
‘Ik heb al heel wat boeken gelezen, trainingen en seminars bijgewoond over leiderschap. Over wat goed, strategisch. modern, situationeel en ja, ook bijbels leiderschap is. Maar vandaag kreeg ik misschien wel de beste leiderschapsles ooit. Niet uit een boek, niet van een goeroe en nee, al helemaal niet op een hip seminar, maar zomaar ergens langs een modderig zandpad in Mozambique.

Verhaal achter het huis
We stonden te kijken naar een ingestort huis. Een vrouw met een helderblauwe jurk en dito hoofddoek vertelde ons het verhaal dat achter die nu door de orkaan weggeblazen voordeur plaats had gevonden.

Geknikt dak voor verlaten wees
Het piepkleine huis was ooit opgetrokken uit zongebakken rode klei en had een golfplaten dak. Een door zijn familie verlaten wees had het in gebruik als slaapplaats. Totdat de storm kwam. En het hele huis letterlijk afbrokkelde en weg werd geblazen. Hij werd doodsbang en vluchtte weg.

Een paar overeind staande muurtjes, een stapel bakstenen en een geknikt dak waren het bewijs van wat daar had plaatsgevonden. Dit was het restant van wat ooit een veilige plek was geweest.

‘Mijn man nam die jongen weleens mee naar de markt om dingen voor hem te kopen, en ik gaf hem zo nu en dan rijst. Maar een nieuw huis kan ik hem niet geven.’ Ze klinkt bezorgd.

27 adressen
‘De gemeenschapleiders van het dorp zouden naar deze jongen moeten omkijken, maar het interesseert ze niet, of ze realiseren het zich niet. Maar zij zouden iets moeten doen! Als je een leider wilt zijn moet je je houding veranderen. Leiders moeten helpen. in actie komen. Maar ze doen niets!’

Ze heeft uit zichzelf maar een lijst gemaakt met 27 adressen van huizen die in deze buurt verwoest zijn. Die heeft ze aan de gemeenschapsleider gegeven, zodat ze iets in handen hebben om mee te beginnen. Terwijl ze vol vuur en verontwaardiging vertelt over hoe haar buurjongen door iedereen in de steek is gelaten, kijk ik door de lens van mijn camera naar iemand die wat mij betreft de echte leider van dit dorp is. Deze vrouw. Lydia. Een natuurlijk leider met een groot hart. Een hart dat geraakt is. En in actie komt. Dat is natuurlijk leiderschap.

27 maart 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.