Leraar Jeylan: ‘Dankzij schoon water is er veel minder schooluitval’ 

‘In de eerste jaren dat ik als leraar op deze school was, was de uitval van leerlingen erg hoog. Dankzij het waterproject is dat nu gelukkig niet meer zo.’ Leraar Jeylan werkt al veertien jaar op een school – voor kinderen van ongeveer zes tot achttien jaar – in Kofele, een regio in het midden van Ethiopië. Hij is dankbaar dat door het het waterproject van Dorcas zijn leerlingen niet meer zo vaak ziek zijn. 

Jeylan is geboren in een dorp in de buurt van de school. Na zijn studie is hij teruggekeerd en leraar geworden op zijn ‘oude’ school. De situatie op school was moeilijk voor de leraar. ‘Er waren geen goede latrines en kinderen moesten hun behoefte in de bosjes doen. Ook was er geen schoon water en dronken ze vies water uit vijvers.’ 

Niet naar school

Het gevolg was dat kinderen vaak ziek waren en niet naar school konden gaan. ‘Veel kinderen kregen last van cholera en diarree en bleven thuis. Soms was het zelfs zo erg dat ze naar het ziekenhuis moesten. Hierdoor konden ze ook niet naar school’, vertelt Jeylan. 

Jeylan is blij dat deze situatie verleden tijd is. Door de aanleg van watertappunten op school en het bouwen van nieuwe latrines is de gezondheid van de kinderen flink verbeterd. Ze zijn nauwelijks nog ziek en het aantal schooluitvallers is drastisch gedaald.  

Hygiëne

De leraar ziet bovendien ook positieve effecten van het waterproject op de dorpen rond de school. Jeylan: ‘Het project bestond niet alleen uit de aanleg van voorzieningen, er is ook veel aandacht voor het belang van een goede hygiëne. De leerlingen leren hoe je goed je handen moet wassen en hoe je latrines schoonhoudt. Die lessen delen we ook met mensen uit de gemeenschap. Ik bezoek bijeenkomsten en ga bij de mensen thuis langs om deze kennis ook met hen te delen.’ 

07 maart 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.