Karin naait tassen en blazers van tweedehands stoffen uit Dorcas-winkels

Tassen van oude gordijnen, blazers met mouwen van gedragen spijkerbroeken en telefoontasjes van oude rokjes… Karin Kiesling (53) van Studio Catootje maakt nieuwe items van tweedehands stoffen die ze vindt in Dorcas-kringloopwinkels.

Een tas die Karin heeft gemaakt

Mondkapjes

‘Toen de kinderen klein waren, naaide ik veel van hun kleren. Daar ben ik op den duur mee gestopt vanwege tijdgebrek’, vertelt Karin. In coronatijd zegde ze haar baan op en kreeg Karin meer vrije tijd. Ze pakte haar vroegere hobby weer op en ging mondkapjes naaien. ‘Mijn dochters kwamen toen met het idee om ook tassen te gaan naaien en zo is het allemaal begonnen.’

Tweedehands

Na een tijdje maakte ze de switch naar het gebruik van tweedehands stoffen. ‘De uitdaging om iets te maken met stoffen die al een keer gebruikt zijn, vind ik heel tof. Ik sta echt versteld van hoeveel mooie stoffen er in kringloopwinkels liggen. Heel veel gordijnstoffen, maar ook wel plaids of mooie tafelkleden en kussenslopen. En vaak ook veel kleding.’

Wekelijks neemt ze een kijkje in de kringloopwinkels in de buurt. ‘Ik woon in Schagen dus de Dorcas Winkel in mijn woonplaats bezoek ik regelmatig. En de Dorcas-winkels in Heiloo en Hoorn liggen op een halfuurtje rijden, dus dat is ook prima te doen.’

Ook Dorcas Winkel Broek op Langedijk is dichtbij voor Karin. Ik kwam daar na kerst met mijn schoonzusje wat stoffen halen en de vrouw bij de kassa was heel geïnteresseerd. Ik heb mijn kaartje achtergelaten en nu word ik gebeld als ze weer een lading stoffen binnen hebben gekregen. Dan ben ik de eerste die er even doorheen mag gaan.’

‘Veel mensen kunnen bijna niet geloven dat ik werk met tweedehands materialen. En het is natuurlijk heel leuk dat je een uniek item hebt, niemand anders heeft die tas of jas met die stof.’

De voorraad stoffen

Uit de hand gelopen hobby

Studio Catootje ziet ze als een uit de hand gelopen hobby. ‘Ik word er niet rijk van. Het is heel arbeidsintensief werken. Ik ben zo een dag bezig met een tas. En die verkoop ik dan voor 39 euro, want het moet wel leuk blijven om te kopen. Maar elke keer denk ik weer: wat is ie leuk geworden. Net alsof het kindjes van me zijn.’ De blazers die ze verkoopt hebben als basis een bestaand jasje (van de kringloopwinkel) met nieuwe mouwen van tweedehands stof.

Karin maakt ook producten in opdracht. ‘Dan geven mensen een kleur door of ze kiezen zelf het stofje uit. Bij de tassen kunnen mensen bijvoorbeeld aangeven of ze ook nog langere hengsels willen of iets dergelijks. Er is heel veel mogelijk. Ik heb nu twee modellen tassen, maar ik wil eigenlijk ook wat kleinere tasjes gaan maken, met een ritsje bijvoorbeeld. Dan kunnen ze ook gedragen worden op festivals, dat zou leuk zijn!’

Een tas die Karin heeft gemaakt

16 april 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.