Vrijwilliger Jan loopt voor de tiende keer de Nijmeegse Vierdaagse voor Dorcas

Jan Schutte loopt dit jaar voor de tiende keer de Nijmeegse Vierdaagse. Hij loopt mee om in het bijzonder aandacht te vragen voor het werk van Dorcas. Doordeweeks is hij, samen met zijn vrouw Minie, een actief medewerker van de Dorcas Winkel Nijverdal.

Bij Jan thuis staan op de kast twee foto’s. De één is een trouwfoto van Jan en Minie, maar op de andere foto staat een vrouw uit Tanzania. Wie is die vrouw en waarom staat die foto op de kast? Jan vertelt het verhaal achter de foto en legt uit hoe dat verband houdt met zijn deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Naar Tanzania

In 2005 gaat Jan, na een carrière als timmerman in de bouw, met pensioen. Meteen wordt hij door de directeur van een bouwbedrijf, waar hij eerder heeft gewerkt, benaderd om mee te gaan naar Tanzania. Het bouwbedrijf gaat elk jaar naar Tanzania om daar mensen in nood te helpen. Jan wordt meegevraagd vanwege zijn ‘gouden handen’. Een week lang bouwt hij samen met de andere vrijwilligers huizen voor de inwoners van de lokale gemeenschap.

Vrouw van de foto

Een jaar later gaat Jan nog een keer naar Tanzania. Daar ontmoet hij een vrouw waarvoor hij een jaar eerder een huis heeft gebouwd. Ze is hem nog steeds dankbaar en straalt van oor tot oor. Haar leven is totaal veranderd. Haar man is overleden aan aids en mede door het nieuwe huis heeft ze haar leven weer op de rit.

Jan stroomt over van geluk als hij de vrouw ontmoet en neemt dan het besluit zich zijn verdere leven in te zetten voor mensen in nood. Met dit doel verbindt hij zich aan Dorcas, een organisatie die hij waardeert, omdat ze elke euro kan verantwoorden.

Vrijwilliger bij Dorcas

Jan begint zijn vrijwilligerswerk voor Dorcas als chauffeur voor de winkel in Nijverdal. Zijn enthousiasme over zijn ervaringen in Tanzania en zijn werk voor Dorcas is aanstekelijk. ‘Het leek wel een domino-effect. De een na de ander wilde zich ook komen inzetten.’ Bij Jan kriebelt het dan nog steeds. Hij wil meer doen voor mensen in nood.

Nijmeegse Vierdaagse

Als hij tot twee keer toe zijn zoon en dochter de Nijmeegse Vierdaagse ziet lopen, en hij daarnaast ook leeftijdsgenoten ziet meedoen, wordt de vrijwilliger enthousiast. ’Ik kan dat ook!’, roept Jan. Hij sluit zich aan bij een wandelgroep die zich speciaal richt op het trainen voor het meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse.

Aandacht vragen

Jan loopt niet mee om geld op te halen voor Dorcas. Hij wil vooral aandacht vragen voor de organisatie. Daarom loopt hij elk jaar in een T-shirt van Dorcas. ‘De sfeer is geweldig, niet te omschrijven. Als mensen mijn shirt zien, steken ze hun duim op. Ook worden er vragen gesteld over Dorcas, waardoor ik enthousiast kan vertellen. Ik vind het geweldig.’

Als Jan dan na vier dagen de finish bereikt, wordt hij onthaald door zijn vrouw en dochter en krijgt hij de welverdiende gladiolen van hen. ‘Elk jaar vind ik het weer de moeite waard om op deze manier reclame te maken voor Dorcas.’

14 juli 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.