Het werk in Beiroet begint nu pas

‘Dagenlang hoorde je in Beiroet het geluid van glas dat aangeveegd werd. Dit wordt inmiddels overstemd door bouwgeluiden van hamers en boren. Kozijnen worden opnieuw bevestigd, glazen vervangen. De ravage na de explosie is enorm.

300.000 mensen raakten hun huis kwijt. Maar los van de materiële en financiële schade is vooral de emotionele schade groot. Mensen zijn getraumatiseerd. In gesprekken praten inwoners van Beiroet over slaapproblemen, angstaanvallen en herbelevingen van de explosie. Deze gesprekken hebben een gemene deler: iedereen voelt zich in de steek gelaten door de overheid. ‘Ze hebben mijn mensen vermoord’, ‘Ze hebben ons geld gestolen’, zijn veelgehoorde uitspraken.

Economische crisis
De economische crisis in Libanon zorgt voor veel onzekerheid. De Libanese pond verloor door de crisis, die in 2019 begon, 80 procent van zijn waarde. Een euro is 1.700 Libanese pond waard volgens de officiële valutakoers. Maar bij een geldwisselkantoor in Beiroet krijg je voor een euro ministens 4 keer zo veel. De prijzen in de supermarkt zijn aangepast aan de prijs van de zwarte markt, dus 4 keer zo duur. Het salaris van de Libanezen groeit echter niet mee. Sterker nog: van een groot aantal Libanezen is de bankrekening bevroren, omdat de bank niet genoeg geld heeft.

Covid-19 draagt ook bij aan de ramp. De besmettingen liepen in de dagen na de explosie in een rap tempo op. En dat terwijl 3 belangrijke ziekenhuizen beschadigd zijn en de andere ziekenhuizen vol liggen met slachtoffers van de explosie. Libanon is daarom opnieuw in lockdown. Na 6 uur ‘s avonds mag je de straat niet meer op en lopen militairen rond om toezicht te houden. Winkels en restaurants moeten noodgedwongen hun deuren sluiten. Opnieuw een tegenvaller voor lokale ondernemers.

Veerkracht
Libanezen zijn veerkrachtig. Velen herinneren zich de burgeroorlog, die in 1990 eindigde. Ook toen werd Beiroet herbouwd. En ook nu is de solidariteit groot. ‘We will rise again’, is te lezen op posters. Mensen zijn zelfs geduldig in het verkeer, want ‘we hebben allemaal veel meegemaakt’. Maar het is te gemakkelijk om te denken dat Libanezen het wel redden. ‘Talk about Lebanon’, is een boodschap die dagelijks op social media herhaald wordt. Libanon staat voor een enorme economische en humanitaire uitdaging. Nu het land uit het nieuws verdwijnt, is de behoefte aan steun groter dan ooit.’

Ans Boersma is freelance journalist en was de afgelopen dagen in Libanon. Onder andere voor Dorcas deed zij verslag van de situatie in Beiroet.

03 september 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.