Hard werken en toewijding zijn belangrijk voor Hyrmet uit Albanië

‘Ik voel me waardevol binnen de gemeenschap’

Na de val van het communisme werd het leven voor de nu 57-jarige Hyrmet en zijn gezin erg zwaar. De Albanees verloor zijn baan en zijn huis. Hij kon de eindjes amper aan elkaar knopen. Door toewijding en hard werken veranderde zijn situatie. Hyrmet heeft nu samen met zijn gezin een bloeiend bedrijf en is volop actief in de gemeenschap om anderen te helpen.

Hyrmet woont in de Albanese plaats Valbona en is getrouwd met de 53-jarige Raza. Samen hebben ze 4 kinderen, een zoon en 3 dochters. Het gezin biedt ook onderdak aan de gepensioneerde vader van Hyrmet. Hij heeft gezondheidsproblemen en is afhankelijk van hulp.

(Lees verder onder de foto)

Geen baan en huis
In de jaren 90 verdwijnt het communisme uit Albanië en er volgt een onzekere tijd. Hyrmet verliest zijn baan én zijn huis. Om zijn gezin te onderhouden neemt Hyrmet elk baantje aan dat hij kan krijgen. Hij werkt onder andere als boer en als handarbeider.

Het Albanese gezin heeft ondanks alle moeilijkheden een goede onderlinge band. Ze steunen elkaar in moeilijke tijden en proberen samen hun economische situatie te verbeteren. Dat doen ze door een Bed & Breakfast te starten. Helaas lukt het de familie niet de B&B af te bouwen, omdat er simpelweg te weinig geld is.

Lening
Juist op het moment dat de familie zich radeloos en hulpeloos voelt, komen ze in contact met Dorcas. Via Dorcas krijgen ze een microfinanciering en kunnen ze hun B&B toch afbouwen. ‘We hebben onze verloren hoop teruggevonden. Er is weer licht in ons leven’, vertelt Hyrmet.

Het blijft niet alleen bij een lening. Hyrmet volgt daarna verschillende trainingen die door Dorcas worden aangeboden aan de gemeenschap. Hyrmet is vooral geïnteresseerd in trainingen op het gebied van landbouw en toerisme, vanwege de Bed & Breakfast. De familie verbouwt inmiddels groenten in hun een kas en houdt een aantal kippen. Het idee is om de bezoekers van de B&B te verzorgen met biologisch eten dat zij zelf verbouwen.

(Onder de foto gaat de tekst verder)

Waardevol
Door de trainingen raken Hyrmet en zijn gezin meer en meer betrokken bij de gemeenschap. ‘We zijn opener en socialer geworden. We voelen ons waardevol binnen de gemeenschap en we willen graag ook bijdragen aan het verbeteren van de situatie van anderen. We weten hoe het is om geholpen te worden en gunnen anderen dat ook.’

Sterke gemeenschap
Hyrmet gaat zijn ervaringen delen met anderen en geeft praktische steun aan de inwoners die dat nodig hebben. De Albanees gelooft dat een sterke gemeenschap bijdraagt aan de verbetering van de omstandigheden. ‘We zien nu een mooie toekomst voor ons. Onze sociale en economische situatie is verbeterd. De lokale overheid is hier niet stabiel en daar kunnen we dus niet op bouwen. We moeten het als gemeenschap met elkaar doen. Samen zorgen we voor een betere toekomst.’

18 maart 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.