‘Een ketting van 1 euro verkopen, betekent 2 warme maaltijden voor een ander’

Gerrie Pek is 78 jaar en woont in Bergambacht. Via de Dorcas-winkel in haar woonplaats raakte ze betrokken bij het Dorcas Handwerkatelier.

Gerrie, hoe ben je bij Dorcas terechtgekomen?
Toen mijn man 10 jaar geleden ziek werd en zou komen te overlijden, zei hij tegen mij dat ik vrijwilligerswerk moest gaan doen. Enkele jaren later zei een vriendin dat de Dorcas Winkel Bergambacht een leuke werkplek voor mij zou zijn. Ik heb toen een open sollicitatiebrief gestuurd naar het bestuur. Ik ben aangenomen en ben daarna op alle afdelingen ingewerkt. Ik wist al snel dat ik dit eigenlijk jaren eerder had moeten doen. We hebben een ontzettend fijn team en er is veel belangstelling voor elkaar.

Wat trekt jou aan in het Dorcas Handwerkatelier?
Het is leuk als klanten naar je toe komen en vol bewondering zeggen: ‘Heb jij dat gemaakt? Dat kost toch heel veel tijd?’ En ik vind het een fijne gedachte dat wat ik maak verkocht wordt voor het goede doel.

Wat motiveert je om voor Dorcas te werken?
Dorcas kan met relatief weinig geld al van grote betekenis zijn in de projectlanden. Met name projecten waar kinderen door Dorcas verder geholpen worden, raken mij. Als ik dan een ketting verkoop voor 1 euro, dan weet ik dat dit bijvoorbeeld 2 warme maaltijden zijn voor de mensen daar.

Wat maak jij voor het handwerkatelier?
Ik ben begonnen met het sorteren, herstellen, maken en prijzen van sieraden. De vrijwilligers bij de inbreng van de winkel houden ze voor mij apart en thuis kan ik er avondenlang mee bezig zijn. Als ik ga werken, neem ik ze weer mee voor de verkoop. Het verkoopt goed. Daarnaast naai ik ook graag. Naaimachines worden eerst nagekeken en doorgesmeerd door de technische afdeling, daarna test ik ze. Ik naai dan meteen weer artikelen die verkocht kunnen worden. Vlaggenlijntjes zijn populair. Daarnaast maak ik allemaal dingen van oude spijkerbroeken die niet meer verkocht kunnen worden. Die broeken was ik eerst en vermaak ik daarna tot deurstoppers, tassen, kussens en plaids.

Heb je nog tips voor de leden van het Dorcas Handwerkatelier?
Zorg ervoor dat de verkoopprijzen niet te hoog zijn, ook al heb je er zelf uren werk van gehad. Een vlaggenlijntje met 40 vlaggetjes is voor mij 3 dagen werk. Het lukte ons niet om ze in de winkel te verkopen voor 12,50 en zelfs niet voor 10 euro. Maar nu ze voor 8 euro in de winkel liggen, gaan ze wel erg hard.

30 november 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.