Gepensioneerde Henk de Bruin heeft nog steeds passie voor goede doelen

Opbrengst Rustpunt ‘De Oase’ deels voor Dorcas

Als je weleens door Nederland fietst of wandelt, ben je misschien al een keer langs een zogeheten Rustpunt gekomen. Hier kun je even op adem komen, genieten van een kopje koffie of de e-bike opladen. Er zijn in totaal ruim 600 Rustpunten in Nederland. Op een van de uniekste Rustpunten van ons land, in het Gelderse ’t Harde, ontmoet ik Henk de Bruin.

Henk de Bruin heeft samen met zijn vrouw Ditty van zijn Rustpunt een ware oase gemaakt. Een heerlijke plek om te pauzeren, en ook een plek om in gesprek te gaan met andere mensen. Henk deelt zijn geloof met de bezoekers en bemoedigt mensen die het moeilijk hebben. Daarnaast laat Henk zien dat het belangrijk is om aandacht te geven aan mensen in nood. Dat doet hij niet alleen met woorden, maar ook met daden. De opbrengst van De Oase gaat namelijk naar 3 goede doelen, waaronder Dorcas.

Zakenman voor het goede doel
Vóór zijn pensionering is Henk de Bruin een zakenman met een passie voor God, mensen en het werk dat op zijn pad komt. Henk houdt van bouwen, verbinden en uitdelen. Zijn bedrijf is winstgevend en hierdoor kan hij veel van zijn rijkdom delen. Het meest wordt hij gegrepen door organisaties die, door Gods liefde gedreven, mensen over de hele wereld willen helpen. Met zijn enthousiasme weet hij andere christelijke zakenmannen aan te sporen om deze doelen ook te ondersteunen. Via een van deze contacten komt Dorcas op zijn pad. Hij krijgt hart voor de organisatie en vanaf dan blijft Henk zich verbonden voelen met Dorcas.

Pensioen
Als Henk met pensioen gaat, breken er andere tijden aan. De dagelijkse ontmoetingen met collega’s, leveranciers en zakenpartners zijn er niet meer. Er is tijd voor rust en bezinning. Maar ook tijd om van zijn vrouw en gezin en van zijn dieren te genieten. Want dieren hebben Henk en zijn vrouw Ditty in overvloed. In de tuin lopen geiten, herten, alpaca’s, kippen en ezels. En in de volière vliegen allerlei vogels zoals pauwen en fazanten.

Een nieuw plan
Deze gezellige plek aan de bosrand van ’t Harde blijft niet ongezien. De achtertuin van familie De Bruin ligt langs de fietsknooppuntenroute van Nunspeet naar ’t Harde. Steeds vaker ziet Henk dat langskomende fietsers en wandelaars even stil blijven staan om door de struiken heen naar de dieren te kijken. Hij zoekt naar mogelijkheden om mensen te laten genieten van waar hij ook zo van geniet: Gods schepping.

Het struikgewas maakt plaats voor een bankje. En hier blijft het niet bij, want Henk ziet meer mogelijkheden. Hij sluit zich aan bij de vereniging van Rustpunten in Nederland en zo ontstaat er ook bij hen thuis een Rustpunt. Het oude bankje mag blijven staan en daarnaast vormt zich op eigen terrein een gezellig terras, een overdekt zitgedeelte en prachtig zicht op de vele dieren. Iedereen is welkom. Je kunt jezelf bedienen van een vers kopje koffie, thee, fris of zelfs een ijsje. Dankzij Ditty is er ook elke dag verse cake. Verder staat er een rekje met magazines en flyers van christelijke organisaties.

Dankbaar
En zo geniet Henk alweer 11 jaar van zijn nieuwe ‘werk’: dieren verzorgen en mensen ontmoeten. In die jaren hebben zich al een aantal bijzondere contacten opgebouwd bij de koffie. Als Henk ziet dat er iemand alleen in hun achtertuin zit, dan schroomt hij niet om er gezellig bij te gaan zitten. Hierdoor ontstaan de mooiste gesprekken. Helemáál mooi vindt Henk het als hij iets over het geloof mag delen. Soms mag hij op een rustig plekje in de tuin zelfs met mensen bidden.

Delen
Henk zou Henk niet zijn als hij van zijn Rustpunt niet nóg een win-win situatie wil maken. De opbrengst van de consumpties en de extra giften is bestemd voor 3 goede doelen: Mercy Ships, MAF én Dorcas. Het blíjft Henks passie om mensen in nood te steunen. Afgelopen jaar leverde dit maar liefst ruim 5.000 euro op.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan het werk van Dorcas? Dat kan door een donatie te geven of door aan de slag te gaan als vrijwilliger!

29 juni 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.