Ethiopische Mohammed (72) kijkt elke week uit naar de granny-bijeenkomst

De 72-jarige Mohammed uit Ethiopië is sinds zo’n zes jaar één van de deelnemers van het granny-project in de hoofdstad Addis Ababa. Hij geniet van het contact met de andere ouderen en houdt ervan om samen te discussiëren over van alles en nog wat. Mohammed deelt zijn verhaal met ons. 

‘Ik heb geen opleiding gevolgd en in de afgelopen jaren heb ik allerlei verschillende banen gehad. Het werk dat voor handen was, pakte ik aan. Zo ben ik bijvoorbeeld een tijdje schoenenpoetser geweest. Ik verdiende niet veel met mijn werk. Daarom kon ik mijn zes kinderen niet naar school sturen. 

Dertien jaar geleden overleed mijn vrouw. Ik bleef alleen achter met de kinderen. Ik mis haar enorm en wou dat ze nog bij me was. Dan konden we elkaar steunen. 

Inmiddels zijn twee kinderen getrouwd. De andere vier kinderen wonen nog thuis. Doordat ze geen opleiding hebben gehad, is het moeilijk om een baan te vinden. Net als ik vroeger, pakken ze aan wat ze kunnen. Zelf werk ik af en toe als bewaker bij een huis. De mensen kennen mij en gunnen me vooral een beetje extra geld. Ondanks dit inkomen, heb ik te weinig om van rond te komen. 

Een paar jaar geleden hoorde ik van kennissen over het granny-project van Dorcas. Ik werd opgenomen in het project en kreeg kleding, dekens en extra eten. Maar dit is niet het belangrijkste voor mij; ik geniet vooral van de sociale contacten met de andere ouderen.  

Ik kijk elke week uit naar de samenkomst. Ik geniet ervan om andere ouderen te ontmoeten en samen te discussiëren. Ook is er veel humor. Het sociale contact maakt me erg blij en heeft mijn leven positief veranderd.’ 

Granny-project in Addis Ababa 

Bij het granny-project van Mohammed in de Ethiopische hoofdstad zijn ongeveer driehonderd ouderen betrokken. Ze ontvangen praktische hulp, zoals kleren, dekens, medicijnen en voedsel. Daarnaast vinden er sociale activiteiten plaats, zoals bijvoorbeeld een wekelijkse koffieceremonie, een lunch en activiteiten samen met de kinderen van het sponsorprogramma.  

Het project stimuleert ouderen ook om zelf voor extra inkomen te zorgen. Zo is er bijvoorbeeld bij het ontmoetingscentrum een stukje grond waar ouderen groenten kunnen verbouwen. De producten verkopen ze vervolgens op de markt en met de opbrengst vullen ze hun inkomen aan. 

15 september 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.