‘Er is crisis in Nederland. Waarom dan een voedselactie voor Oost-Europa?’

De Dorcas Voedselactie brengt duizenden mensen in Nederland op de been. We zetten ons al 27 jaar lang in voor voedsel voor mensen in Oost-Europa. Door de oorlog in Oekraïne is dat dit jaar zelfs extra hard nodig. We merken tegelijkertijd dat het opzetten van de Dorcas Voedselactie moeilijker is dan anders.

We krijgen veel reacties per telefoon, op sociale media of via onze vrijwilligers. Sommige mensen zijn boos of juist erg verdrietig. Door de inflatie staat het water gezinnen aan de lippen en bij de voedselbanken is het nog nooit zo druk geweest. Van dichtbij – via collega’s en vrijwilligers – horen we hoe de inflatie, de hoge gasprijzen en alles wat ermee samenhangt voor grote problemen en soms zelfs voor wanhoop zorgt hier in Nederland. Dit raakt ons diep.

Er zijn 2 reacties die we vaak horen en waarop we graag antwoord geven. Deze antwoorden kunnen je helpen als je vragen krijgt over de Dorcas Voedselactie.

Reactie 1

‘Wij willen graag helpen, maar het lukt ons nu gewoon even niet omdat de rekeningen te hoog zijn’

Dat snappen we helemaal en we hebben er alle begrip voor dat doneren even niet gaat. U kunt gelukkig wel op andere manieren meedoen:

  • Kleur een kleurplaat in en stuur hem naar ons op. Een persoonlijk groet betekent veel voor de ontvangers van de voedselpakketten.
  • Tijdens de actieweek delen we veel verhalen en foto’s op onze kanalen op social media. Wilt u deze delen? Dat helpt ons enorm!
  • Wij geloven in de kracht van gebed. Wij zijn daarom blij als u met ons meebidt voor de actie, de vrijwilligers en mensen in armoede in Oost-Europa.
  • Lukt het dit jaar niet om te doneren? Wie weet lukt het volgend jaar wel weer.
  • We zijn blij met elke bijdrage, van groot tot klein, want ook de kleine beetjes helpen.

Reactie 2

‘Er is zo veel ellende in Nederland. Er gaan mensen naar de voedselbanken en kinderen gaan met honger naar school. We snappen niet dat Dorcas daar geen oog voor heeft, terwijl ze in Oost-Europa wel voor voedsel zorgt’

Hoewel we natuurlijk begaan zijn met de situatie in Nederland, is dit niet het gebied waar wij werkzaam zijn. Ons werk richt zich op 14 landen in Oost-Europa, Oost-Afrika en het Midden-Oosten. Wij kunnen en willen de mensen daar niet in de steek laten. Onze kennis en ervaring zijn daarop gericht. Wij geloven dat ieder mens evenveel waard is; waar je ook woont. Er zijn andere organisaties in Nederland die zich richten op hulp aan Nederlanders.

Hulporganisaties in Nederland

We kunnen ons goed voorstellen dat u nu graag mensen in Nederland wilt helpen. Er zijn gelukkig ook organisaties die zich inzetten voor kwetsbare groepen in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan het Leger des Heils (www.legerdesheils.nl) of aan de voedselbank (www.voedselbankennederland.nl). Er zijn ongetwijfeld initiatieven in de buurt waar u zich bij kunt aansluiten. Mocht u zelf hulp nodig hebben, dan kunt u bij uw gemeente terecht.

20 oktober 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.