Een waterput is een bron van zo veel meer dan water

Lemlems familie is nu gezonder en fitter, en de kinderen komen op tijd op school.

Lemlem (38) uit Ethiopië haalde water voor haar man en 5 kinderen. Tot ze niet meer kon. Haar dochters namen de reis van 1,5 uur van haar over. Maar ook dat had een prijs. Nu staat er een waterput op 400 meter van hun huis.

Elke dag vóór zessen opstaan…

Ruim 40 minuten lopen was het, van Lemlems huis naar de waterput. En dan weer terug. En het was haar taak om te zorgen dat er water was. Voor haar familie én voor de akkerbouw van haar man. Ze ondernam de reis terwijl ze zorgde voor hun 5 kinderen, van wie de oudste (haar zoon Abreha) verstandelijk beperkt is. Ze ondernam de reis ook toen 3 van haar kinderen naar de basisschool gingen. Dat betekende: opstaan, water halen met haar baby op haar rug, ontbijt maken en haar kinderen schoolklaar krijgen, voor 8 uur ’s ochtends.

… voor vervuild water

Tot Lemlem niet meer kon. Haar leeftijd zat in de weg. Asefu en Aregash, haar dochters van 14 en 8 jaar oud, namen het over. Nu liepen zij naar de put voordat school begon. Maar dat eiste zijn tol. Als ze eenmaal op school kwamen, waren ze laat en moe. Ze misten lessen, hun prestaties gingen achteruit. En dan was het water nog niet eens schoon ook: de put was vlak bij vee, het water onbeschermd en het gebied modderig. Het hele gezin leed regelmatig aan door het water veroorzaakte ziektes.

Een waterbron dicht bij huis

‘Toen Dorcas naar ons dorp kwam om een bron te boren, wist ik dat mijn leven voor altijd zou veranderen’, zegt Lemlem. Haar man gaat direct meewerken aan het project. Hij wordt lid van de watercommissie, helpt met fysieke arbeid, en mobiliseert de gemeenschap om hetzelfde te doen. Nu is hij getraind in het onderhouden van de waterbron. Lemlem heeft moedertraining gevolgd over hygiëne in- en rondom het huis. Met haar nieuwe kennis kon ze haar man ervan overtuigen om een buiten-wc te maken in hun achtertuin. Die heeft veel sanitatie- en hygiëneproblemen opgelost.

Schoon en gezond leven

‘Ik kan niet uitleggen hoe ik me voelde, toen ik voor het eerst water haalde bij de bron’, zegt Lemlem. ‘Die dag verheugde het hele dorp zich. De bron is 400 meter van mijn huis, water halen kost me nu nog maar 5 minuten. Het water is schoon en vrij van besmetting. Mijn dochters halen het wanneer ze maar willen. We lijden niet meer aan die ziektes, wassen ons wanneer we willen, en iedereen is op tijd op school. Kort gezegd: we leiden een schoon en gezond leven. Bedankt!’

16 oktober 2019

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.