Een nieuw begin voor Ioana uit Roemenië 

Roemeense Ioana blinkt uit tijdens naailessen 

De Roemeense Ioana is opgegroeid in een Romagemeenschap. Als klein meisje heeft ze haar hand verbrand, waardoor ze deze nauwelijks kan gebruiken. Hierdoor mocht ze van haar ouders ook niet naar school. Dankzij haar gedrevenheid en inzet is Ioana nu een succesvolle naaister. 

Ioana is anderhalf jaar oud als ze door een ongeluk haar linkerhand verbrand. Ze raakt in een coma en verblijft drie maanden in het ziekenhuis. Haar ouders komen in die tijd niet op bezoek, omdat haar moeder zwanger is en ze voor de andere kinderen moet zorgen. Als Ioana na enkele maanden is opgeknapt, halen haar ouders haar weer op.  

Niet naar school 

Ioana groeit samen met haar broers en zussen op in een Romagemeenschap in Tarian, een dorp in het noordwesten van Roemenië. Met haar linkerhand kan ze weinig en dat is voor haar steeds weer een worsteling. Van haar ouders mag Ioana niet naar school. Ze zijn bang dat ze wordt uitgelachen door de andere kinderen vanwege de beperking aan haar linkerhand.  

In de buurt organiseert een volwassenschool lees- en schrijflessen voor Romameiden. Ioana mag hier wel naartoe en leert zo de basisbeginselen van het lezen en schrijven. 

Trouwen 

Als Ioana volwassen is, trouwt ze en krijgt ze drie kinderen. Haar kinderen gaan wel naar school. Ioana ziet de waarde van goed onderwijs en vindt het belangrijk dat haar kinderen leren. Een van haar zoons volgt uiteindelijk zelfs een beroepsopleiding in Oradea. 

Uitblinker in naaien 

De Roemeense komt via het Sukhar Center in haar wijk in aanraking met een project van Dorcas. Ze heeft geen enkele naaiervaring, maar ondanks haar beperking én dankzij haar gedrevenheid wordt ze een van de beste leerlingen. De naaitraining voelt als een nieuw begin voor Ioana en het geeft haar ook veel plezier. Ze vergeet haar zorgen als ze bezig is. 

Op een gegeven moment is Ioana zo goed dat ze mag helpen met de orders die binnenkomen. Het hoogtepunt voor haar is het maken van poppenkleding voor een bekend poppenmerk. Ioana is de enige die het voor elkaar krijgt om van leer sandalen voor de pop te maken. 

‘Mijn beperking maakt mijn leven lastiger, maar toch voel ik mij gezegend door God. Het gaat goed met mij en mijn familie. We wonen tegenwoordig in een mooi huis in onze Romawijk. We hebben zelfs een kleine tuin en dieren.’ 

Er zijn nog veel meer mensen die net als Ioana een nieuw begin willen maken. Dat kunnen ze niet alleen. Daar hebben ze onze en uw steun voor nodig. Doet u mee? Geef dan voor een nieuw begin voor mensen in nood!

07 juni 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.