Een interview met de vader van 6 gesponsorde kinderen

‘Familie is wat mij het gelukkigst maakt. Als ik thuiskom en zie dat iedereen gezond en veilig is, dan is het een goede dag. Dan vergeet ik mijn vermoeidheid en krijg ik kracht om door te gaan.’ Dit vertelt Vasile me wanneer ik hem bezoek. Hij vertelt hoe de sponsoring van zijn 6 kinderen bijdraagt aan hun ontwikkeling, en welke impact dit heeft op hun gezin.

Door: Aurelia, Dorcas-medewerker in Moldavië

Gelukkig samen

Zodra ik het huis van de familie binnenkom, komen er 2 kleine meisjes met krullend haar op me af rennen. Ze glimlachen van oor tot oor en zijn helemaal niet verlegen. Ze brengen me naar de kamer waar alle andere familieleden op me wachten. Ik voel me welkom en ben benieuwd wat dit bezoek gaat brengen. Ze hebben zo’n grote en gezellige familie! Vasile en zijn vrouw Natalia voeden 6 kinderen op. De oudste is 15 jaar oud en de 3-jarige tweelingmeisjes met hun mooie glimlach zijn de jongsten. Ik kan zien dat ze in harmonie leven, en het fijn hebben met elkaar.

Wat schuilt er achter een glimlach?

Het is tegenwoordig een grote uitdaging om een groot gezin draaiende te houden. Vasile: ‘Iedereen moet worden gevoed met voedsel én liefde. Helaas stijgen de prijzen, maar de salarissen zijn onder het bestaansminimum. Soms betekent het dat je 2 of meer banen moet hebben om aan alle gezinsbehoeften te kunnen voldoen.’

Vasile werkte vroeger op een grote Sovjetboerderij (‘kolchoz’). Toen die opgeheven werd, heeft hij een tijd in het buitenland gewerkt. Nu doen zowel Vasile als Natalia seizoenswerk. Het dorp waar ze wonen heeft geen aansluiting op aardgas; de warmtebronnen in de koude periode zijn hout en kolen. Kijkend naar het hele plaatje besef ik dat het leven moeilijk voor ze is. Ik sta versteld van hun enthousiasme, optimistische en positieve levenshouding, talenten en ambities.

Een nieuw begin met Dorcas

Vasile vertelt me hoe hun 2 oudste kinderen 7 jaar geleden thuiskwamen met het verhaal dat Dorcas Moldavië activiteiten organiseerde voor kinderen. ‘Kort daarna meldden we alle kinderen ervoor aan, en tot op de dag van vandaag gaan ze er met veel plezier naartoe! Ze worden gewaardeerd en de docenten zijn aardig en creatief. Zij organiseren allerlei interactieve, leerzame en teambuildingsactiviteiten.’

Vasile en Natalia zien dat het project impact heeft op het leven van hun kinderen. ‘Zij zijn socialer geworden. Ze ontwikkelen zichzelf en hun relaties met anderen’, zegt Natalia. ‘Ook de aanvullende voedselpakketten die we van Dorcas krijgen zijn een grote steun voor ons.’

Op ontdekkingstocht door het land

Ik zie het enthousiasme in de ogen van de kinderen als de uitjes aan bod komen die Dorcas in de loop van de jaren heeft georganiseerd. De visie hierachter is dat als kinderen eenmaal de schoonheid en mogelijkheden van hun land ervaren, ze eerder trots zijn en zich thuis voelen, en hopelijk later in hun leven besluiten er te blijven. De oudere kinderen van Vasile vertellen me enthousiast over hun reis naar het Bizonreservaat, dat in het noorden van Moldavië ligt. ‘We hebben enorme bizons gezien! Dit was de geweldigste plek waar we ooit zijn geweest!’

De jongere kinderen gingen onder andere naar het grootste pretpark van Moldavië. Ik kan hun verhalen amper volgen, omdat ze allemaal tegelijk enthousiast door elkaar schreeuwen.

Talenten, vaardigheden en ambities

Een ander onderdeel van het project is het ontwikkelen van levensvaardigheden en talenten. De tieners van Vasile namen bijvoorbeeld deel aan sport- en muziekactiviteiten. De oudste zingt nu in een volksensemble en heeft al besloten om verder te gaan studeren aan een middelbare school met een muzikaal profiel.

Vasile: ‘Ik ben zo trots. En dit is nog maar één voorbeeld van hoe ons leven is veranderd sinds we Dorcas hebben ontmoet. Daarnaast zijn we ook nog eens geestelijk gegroeid, hebben we onze talenten ontwikkeld en hebben we zelfs meer vrienden gekregen.’

22 april 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.