Een druppel op een gloeiende plaat

Door Sandra Kooij-van Roekel (relatiebeheerder kerken)

Als ik op de fiets op weg naar een afspraak weer eens natgeregend ben, ervaar ik water niet echt als een zegen. Het water druipt in mijn nek en ik zie niet veel door mijn natte bril. Maar dit typisch Hollandse weer zorgt wel voor voldoende grondwater, groeiende planten, stromende rivieren en drinkwater. Water brengt leven.  

Watertekort is een bedreiging voor het leven. Dat ervaren we de laatste jaren in Nederland een klein beetje tijdens heel droge zomers. Het grondwaterpeil zakt, de stad raakt oververhit, maar er komt nog wel steeds water uit te kraan. Ik kon tijdens een warme dag ‘gewoon’ een heerlijk koel glas water drinken. 

Een glas water is voor veel mensen in andere delen van de wereld niet zo vanzelfsprekend. Ik las onlangs over de situatie in Mozambique. Heel veel mensen worden daar getroffen door overstromingen én droogte. Ze hebben geen of slechte toegang tot schoon drinkwater en toiletten. Dorcas investeert samen met de lokale gemeenschap in oplossingen, zoals watertappunten, trainingen in het onderhouden van die punten en voorlichting over een goede hygiëne. Dit brengt letterlijk nieuw leven in dorre omstandigheden. 

Water brengt niet alleen letterlijk nieuw leven, maar is ook een beeld van geestelijk leven. Zoals het lichaam water nodig heeft om te kunnen leven, zo heeft onze ziel liefde en hoop nodig. Jezus zegt in Johannes 7: Als je dorst hebt, moet je naar Mij toe komen en drinken! Als je in Mij gelooft, zullen stromen van water dat leven geeft uit je binnenste stromen!  Jezus wil de dorst van uw hart lessen, misschien kun je eens een glaasje van Zijn water proberen… 

Wist je dat Jezus ook aan ons vraagt om Hem een glaasje water te geven? Dat is bijzonder, toch? Hij zegt in Mattheüs 25 dat je als je iemand die dorst heeft water geeft, je dat eigenlijk aan Hem zelf geeft. Dat is de diepste motivatie voor Dorcas om mensen in nood, dus ook mensen die dorst hebben, te helpen. Zo volgen we Jezus na.  

Dat klinkt allemaal mooi, maar wat maakt het uiteindelijk voor verschil? Soms voelt alle hulp als een druppel op een gloeiende plaat. Maar dan moet ik denken aan wat ik eens iemand hoorde zeggen: ‘Je zult maar net onder die druppel staan.’  Denk daar nog maar eens aan als je een glaasje water drinkt.  

17 maart 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.