Een aggregaat voor Dorcas

De donatie van een aggregaat aan Dorcas. Het is misschien wel een van de bijzonderste voorwerpen die we ooit hebben gekregen. En al zou je het niet verwachten, we konden er zeker iets mee: het aggregaat heeft via de Dorcas Veiling meer dan 10.000 euro opgeleverd voor ons werk voor mensen in nood.

Henk Lensink werkt al jaren bij ’s Heeren Loo, een van de grootste zorgorganisaties van Nederland die zorg aanbiedt voor mensen met een verstandelijke beperking. Henk begon in de jaren ’70 als groepsleider van moeilijk opvoedbare jongeren. Tegenwoordig werkt hij op de afdeling Vastgoed en is hij verantwoordelijk voor de gebouwen en materialen van een deel van de organisatie. ‘Dorcas heb ik leren kennen via de kerk en mijn vrouw werkte bij het Dorcas-depot in Aalten. Ik hoorde van haar allerlei verhalen over het goede werk dat Dorcas doet’, vertelt Henk.

Aggregaat over

’s Heeren Loo is een organisatie die volgens Henk altijd in beweging is, letterlijk en figuurlijk. De organisatie heeft de beschikking over veel panden. Soms komt er een nieuw gebouw bij en soms wordt een gebouw verkocht. Voor de spullen die na een verhuizing overblijven zoekt Henk een goede bestemming. Hij neemt regelmatig contact op met de winkels van Dorcas om te kijken of zij belang hebben bij bepaalde goederen.

Zo kwam er op een gegeven moment een aggregaat op zijn pad. Het functioneerde nog wel, maar werd niet meer ingezet als noodstroomvoorziening voor het woonzorgpark. ‘Ik heb rondgevraagd wie belangstelling had voor het apparaat. Dorcas bleek wel interesse te hebben.’

Dorcas Veiling

De vraag aan Dorcas kwam net toen er werd opgestart met de Dorcas Veiling, een online en offline veiling waar spullen met een waarde van meer dan 100 euro worden aangeboden aan particulieren. De opbrengst van de veiling is bestemd voor de projecten van Dorcas. ‘Het is een origineel en creatief idee om een veiling voor waardevolle spullen te houden. Ik denk dat het een goede manier is om geld te krijgen voor het werk’, zegt Henk.

De verhuizing van het aggregaat kostte de nodige moeite. De gevel van het gebouw waar het stond, moest worden verwijderd. Dit bracht de nodige kosten met zich mee. Henk: ‘Het is dan mooi om te merken dat andere bedrijven, die betrokken waren bij het verwijderen van de gevel en de opslag van het aggregaat, ook hun steentje willen bijdragen. Toen zij hoorden waarvoor het apparaat bestemd was, hebben ze de prijs van de offerte verlaagd.’

Henk is verheugd dat het aggregaat inmiddels via de Dorcas Veiling is verkocht. ‘Het is mooi als je als organisaties iets voor elkaar kunt betekenen. Ik zoek daarom altijd naar verbinding met plaatselijke en landelijke partijen. Het is fijn als een ander wat met de spullen kan en het is nog duurzaam ook. Weggooien kan altijd nog.’

Doe ook mee aan de veiling

Ook meedoen aan de Dorcas Veiling? Dat kan op 2 manieren: door te bieden op de aangeboden producten of door zelf goederen voor de veiling te schenken. Lees meer op www.dorcas.nl/veiling.

06 september 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.