Dukate uit Albanië wil een veilige toekomst voor haar kinderen

Een sterke vrouw, die alles op alles zet om voor een goede, veilige toekomst van haar gezin te zorgen. Dat typeert de 42-jarige Dukate uit Albanië. Ondanks haar slechte woonsituatie, verschillende ziektes en een laag inkomen geniet ze samen met haar gezin van het leven. De voedselpakketten en de steun om meer geld te verdienen helpen de familie aan een betere toekomst.

Dukate is getrouwd met de 63-jarige Demush. Samen hebben ze 3 kinderen: 2 dochters van 15 en 14 jaar en een zoon van 8. Het gezin kampt met verschillende gezondheidsproblemen: Dukate heeft parkinson; 2 kinderen hebben epilepsie. Geld voor een bezoek aan een arts of voor medicijnen is er niet.

Dukate (rechts) met haar man en kinderen

Lekkage in huis

Het gezin woont in een huis van familieleden, waar ze gratis gebruik van mogen maken. Hoewel Dukate haar best doet om het huis zo goed mogelijk te onderhouden, verkeert het in slechte staat. Het dak is aan alle kanten lek en het plafond zit onder de schimmel. Dit is erg slecht voor de gezondheid van het gezin. Het hele jaar door zijn ze verkouden en hebben ze griepklachten.

Verschillende banen

Dukate is een sterke vrouw die hard wil én kan werken. Ze maakt schoon in gastenverblijven en hotels in een stad in de buurt. Helaas kan ze hier maar een paar dagen per maand terecht. Samen met haar man, die werkloos is, zorgt ze voor eten door het verbouwen van groenten en aardappelen op een stukje land bij hun huis. Ook houden ze kippen en hebben ze een koe voor de melk. Demush zorgt daarnaast elk jaar voor een grote voorraad hout voor de koude wintermaanden.

Demush zorgt voor de tuin, dieren en de houtvoorraad

Onderwijs voor de kinderen vindt Dukate erg belangrijk. Thuis leert ze haar dochters en zoon veel over menselijke en culturele normen en waarden. De kinderen presteren goed op school en de leraren zijn onder de indruk van hun kennis en gedrag. Na schooltijd helpen de kinderen thuis mee. Samen met hun ouders verzamelen ze bijvoorbeeld noten in een bos dicht bij hun huis. De noten verkopen ze en van de opbrengst wordt gespaard.

Handwerkartikelen

Ondanks het harde werken heeft de familie nauwelijks genoeg om van te leven. Ze ontvangen daarom regelmatig een voedselpakket van Dorcas. Dukate doet daarnaast ook mee aan een Dorcas-project voor ondernemers. Ze is een eigen handwerkbedrijf gestart. Haar producten verkoopt ze via enkele kleine winkels in de stad. Het extra geld gebruikt het gezin om medicijnen van te kopen.

Dukate leert haar dochters handwerken

De dochters leren inmiddels van hun moeder ook de vaardigheden van het handwerken. Op deze manier kunnen ze meer producten leveren en dus meer geld verdienen voor het gezin.

Veilige toekomst

De Albanese is hoopvol voor de toekomst. ‘Mijn droom is dat de kinderen hun opleiding afmaken, een baan vinden en een fijn sociaal leven hebben. Ik ben trots op hoe mijn kinderen het nu doen. We hebben geen geld om ze naar de universiteit te laten gaan, maar ik hoop dat ze via het project genoeg leren om een goede baan en een veilige toekomst te krijgen.’

24 november 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.