Dorcas Winkel Opheusden in beweging

Rond 2012 speelde het echtpaar De Jong uit Opheusden met het idee om in hun woonplaats een Dorcas-winkel op te zetten. In de hele omtrek was er geen winkel die tweedehands artikelen verkocht. Zij hadden in andere plaatsen genoeg ideeën opgedaan en gezien hoe zij tot een vestiging van Dorcas in Opheusden konden komen. Het echtpaar ging vol goede moed aan de slag.

Ze vonden een locatie, en met hulp van vele vrijwilligers en met steun van medewerkers uit Andijk waren ze een paar maanden bezig met opruimen, timmeren, verbouwen en inrichten. Op 28 februari 2013 werd de winkel feestelijk geopend. Er waren voldoende vrijwilligers om de winkel op donderdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur voor klanten open te stellen.

‘Tussen 2013 en nu is er veel aan onze winkel veranderd om alles zo efficiënt mogelijk te maken’, vertelt penningmeester Gerrie Ariesen. ‘We begonnen met het inbrengen van goederen aan de achterzijde van de winkel. Het gangetje, dat daar bijna parallel aan liep, werd volgestouwd met artikelen die uitgezocht, schoongemaakt en geprijsd moesten worden. Aan de zijkant stonden de tafels en stoelen waar onze vrijwilligers dit allemaal ter hand namen. Het was passen en meten, maar het ging, mede door de zin en inzet van de vrijwilligers. Er werd hard gewerkt, er werd veel ingebracht en we zorgen ervoor dat er elke week een ‘nieuw’ assortiment werd aangeboden.

(Onder de foto gaat de tekst verder)

Bij de inbreng worden de spullen zorgvuldig geselecteerd.

Gelukkig kwam na een tijdje de bovenverdieping vrij, die wij van de eigenaar van het pand ook konden huren. Wat waren we blij met zo veel ruimte! Nu konden we boven de spullen uitzoeken, schoonmaken en prijzen. Nog blijer waren we met de installatie van de lift. Geen gesjouw meer met kratten en dozen via de trap. We konden winkelwagentjes gebruiken om alles weer naar beneden te brengen. Wat een vooruitgang!

Er werd nog meer veranderd en verbeterd. We deelden afdelingen opnieuw in, we creëerden leuke zitjes, er werd een nieuw keukenblok gesponsord en we kregen een nieuwe vloer. De keuken, waarin we gezamenlijk koffiedrinken en ons brood opeten, heeft nu een heel nieuwe look. Er werd airco op de bovenverdieping geïnstalleerd en we kregen een groot zonnescherm voor het raam van de benedenverdieping. Kortom, we kregen een gezellige locatie waar onze vrijwilligers en vrijwilligster zich met Gods hulp inzetten voor mensen die te maken hebben met armoede, uitsluiting en crisis. Het aantal klanten overtrof onze verwachtingen. Over de opbrengst waren we elke keer weer verwonderd!

Corona
Vorig jaar maart werden we getroffen door de uitbraak van het coronavirus. Dit had veel impact op het werk van Dorcas, maar zeker ook op onze vrijwilligers. Velen van hen behoren vanwege hun leeftijd tot de risicogroep. Bescherming van onze vrijwilligers was dan ook voor ons zeer zeker de reden om de winkel gedurende een periode te sluiten. Het deed het bestuur en de vrijwilligers pijn, maar de gezondheid van onze vrijwilligers en klanten stond voorop. Een aantal van ons heeft ook daadwerkelijk corona gehad en er is zelfs een vrijwilliger mede hierdoor overleden. Gelukkig kregen wij van het internationale kantoor van Dorcas voldoende input om onze vrijwilligers te informeren over het hoe en waarom. In de periode dat er wel gewerkt mocht worden, is een aantal vrijwilligers volgens rooster ingepland en hebben zij opgeruimd, schoongemaakt en de winkel gerestyled, zodat onze winkel na de opening weer een frisse uitstraling zou hebben, met mooi uitgestalde artikelen.

Door de sluiting van de winkel plus daarna de gedeeltelijke opening met shoppen op afspraak was de bruto-opbrengst ten opzichte van voorgaande jaren aanmerkelijk minder. Mede door de verkoop van allerlei spullen via Facebook konden we gelukkig nog heel wat omzet generen.

(Lees verder onder de foto)

De caissières laten penningmeester Gerrie (midden) zien hoe de kassa werkt.

Wat waren we blij en dankbaar dat de winkel begin april weer open mocht. Uiteraard moesten we rekening houden met een aantal maatregelen, maar het mocht en kon weer. En niet alleen wij waren blij, maar ook tal van onze (vaste) klanten. Er stonden lange rijen buiten. Om ervoor te zorgen dat klanten geen last hadden van de regen werd er een zonnescherm geplaatst in de kleuren van Dorcas! We deelden ook paraplu’s uit en er werd zelfs een afdak bij de inbreng aangebracht. Dat de klanten de lange rij en het wachten niet erg vonden, blijkt wel uit de berichtjes die op Facebook werden geplaatst.

Feestweek
Na de lockdown hadden we meteen iets leuks voor de klanten. De feestweek! Van 7 tot en met 19 juni stond onze winkel in de spotlights in verband met het 40-jarig bestaan van Dorcas. We hadden leuke acties en elke dag een leuke aanbieding, en daar werd gretig gebruik van gemaakt. De extra traktaties gedurende de dag aan onze vrijwilligers werden op prijs gesteld. In september hopen we nogmaals aandacht aan het jubileum te besteden met opnieuw leuke acties en aanbiedingen.

Ook de pers heeft aandacht besteed aan het 40-jarig bestaan. Zowel in de regionale weekkrant als op de website van de gemeente werd er melding van gemaakt. Leuk detail: ook de plaatselijke grootgrutter maakte reclame voor ons!

Twee dagcoördinatoren met kinderen van klanten die elke week komen shoppen.

Onze 3 bestuursleden, 3 dagcoördinatoren en circa 60 vrijwilligers hopen dat God ons de kracht geeft om ons werk voort te zetten om daarmee blijvende verandering te brengen in het leven van mensen in nood.’

25 juni 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.