Dorcas Winkel Nijkerk viert feest vanwege 10-jarig bestaan

Het is feest bij de Dorcas-winkel in Nijkerk. Vandaag, op 1 april, bestaat de winkel 10 jaar en dat jubileum moet natuurlijk gevierd worden. In al die jaren is de winkel flink veranderd. Wat is er allemaal gebeurd?

Festiviteiten

Het jubileum wordt groots aangepakt, volgens de voorzitter van de Nijkerkse Dorcas-winkel Henk Broekhuizen. 3 dagen lang – op 7, 8 en 9 april – is het feest. Mensen kunnen komen voor een heerlijke kop koffie en gebak. Op de laatste feestdag komt er ook nog eens een heel goede band: ‘Kiezel’. Zij treden ’s middags tweemaal op. Ook aan de jongsten is gedacht. Speciaal voor de kinderen is er namelijk een grabbelton. ‘Siebrand Wierda van het internationale kantoor Almere komt ook langs om een praatje te doen’, vertelt winkelsecretaris Koos Nelemans. Zelfs de pers komt een bezoekje aan de winkel brengen.

Vrijwilligers

De Dorcas-winkel begon klein, maar inmiddels werken er maar liefst 60 vrijwilligers. ‘Onderling is het altijd erg gezellig en iedereen is behulpzaam’ vertelt Jannie van Dunschoten. ‘Ik kan niet goed tillen, daar helpen ze mij ook maar al te graag mee.’ Jannie is al vanaf het eerste uur vrijwilliger bij de Dorcas-winkel. ‘Lang, hè?’, zegt ze lachend. In de loop der jaren is de groep vrijwilligers echt een familie geworden en voelen zij zich met elkaar verbonden. In het samen omzien naar de naasten in de samenleving, zijn ze ook elkaar in goede en slechte tijden tot steun.

Vroeger en nu

Er is tussen nu en 10 jaar geleden veel gebeurd. ‘In het begin was het allemaal even passen en meten. We hadden eerst ook nog maar een kleine ruimte’, legt Jannie uit. Uiteindelijk verhuisde de winkel naar een groter pand. ‘We zijn verhuisd van een centrale plek in het centrum van Nijkerk naar een industrieterrein buiten het centrum’, vult Koos aan. De vrees was dat er door de nieuwe locatie misschien minder aanloop zou zijn, maar dat bleek gelukkig niet het geval. ‘Het wordt elk jaar drukker’, zegt Erica Lugtenburg, vaste klant bij de Dorcas-winkel.

Toekomst

10 jaar een Dorcas-winkel in Nijkerk is een behoorlijke tijd. En het mooie is dat alle vrijwilligers zo enthousiast zijn dat zij, als de gezondheid het toelaat, door willen naar de 20 jaar. Ook de klanten hopen dat de winkel nog jaren blijft bestaan. Vaste klant Erica is van plan om nog heel veel jaren haar kleren bij Dorcas te scoren.

01 april 2022

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.