Dorcas start noodhulp na explosie in Beiroet

Dorcas komt in actie voor de slachtoffers van de explosie in Beiroet, de hoofdstad van Libanon. Op 4 augustus 2020 vond in de haven van deze miljoenenstad een enorme explosie plaats. Er zijn duizenden slachtoffers, vrijwel de hele stad ligt in puin en ziekenhuizen zitten overvol. Bijdragen aan noodhulp kan via dorcas.nl/beiroet.

Nachtmerrie
Wij werken sinds 2012 in Libanon, voornamelijk onder Syrische vluchtelingen. Ons kantoor bevindt zich 4 kilometer van de haven. Ondanks grote schade aan het kantoor zijn de lokale Dorcas-medewerkers in staat om de noodhulp direct op te starten. Er zijn geen medewerkers gewond geraakt, maar zij verloren wel familieleden en vrienden.

Dorcas-medewerker Vanessa Sarkis vertelt: ‘Het is een nachtmerrie. Ik ben er kapot van. Vandaag las ik iets dat precies verwoordt hoe ik me voel: We zijn allemaal doodgegaan. Als de explosie ons lichaam niet heeft gedood, heeft die ons hart gedood.’

Noodhulp door Dorcas
Sarkis: ‘Het is essentieel om zo snel mogelijk te hulp te schieten. Op dit moment onderzoeken we wie we kunnen helpen met welke hulp. We zullen ons richten op de meest kwetsbare mensen, degenen die geen hulp van andere organisaties krijgen en dus buiten de boot vallen. We verwachten dat onze noodhulp zal bestaan uit voedselpakketten, opvang voor mensen die dakloos zijn geraakt, cash om de reparatie van huizen mogelijk te maken en psychosociale steun.’

Urgentie van de hulp
Deze gebeurtenis is niet de enige ramp waar Libanon op dit moment onder lijdt. Sarkis: ‘We leven al jarenlang onder de moeilijkste omstandigheden. Eén op de drie inwoners van Libanon is vluchteling uit Syrië. Hierdoor zijn er onvoldoende voorzieningen rondom scholing, gezondheidszorg, afval, water en infrastructuur. We zitten midden in een economische crisis, ons land lijdt onder corruptie en ook het coronavirus heeft flink huisgehouden.’

Verlies van de haven
De haven in Beiroet is verwoest en dat is een ramp voor het land. De haven behoort tot de belangrijkste havens van de Middellandse Zee en wordt beschouwd als een toegangspoort tot het Midden-Oosten. Veel voedsel komt via de haven het land in. Nu dit niet meer kan, zal dit veel problemen met zich meebrengen.

Christelijk Noodhulpcluster
De noodhulp in Beiroet is een gezamenlijke actie van het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord en Daad en ZOA). Vandaag hebben al deze organisaties hun rekeningnummers opengezet voor hulp aan de slachtoffers in Beiroet. Zowel hier in Nederland als daar ter plaatse slaan we de handen ineen!

Wil jij ook een bijdrage leveren? Bid voor ons werk in Libanon en/of geef een gift voor de noodhulp in Beiroet via dorcas.nl/beiroet.

Beiroet ligt in puin – help nu!

07 augustus 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.