Dorcas-medewerker Alex: ‘Alle kinderen moeten zich veilig en beschermd voelen’

Alex werkt als maatschappelijk werker in sponsorprojecten van Dorcas in Tanzania. Hoe is het om daar maatschappelijk werker te zijn?

Wat voor werk doe je?

Alex: ‘Ik ben maatschappelijk werker. Mijn voornaamste taak is om ervoor te zorgen dat alle kinderen zich veilig en beschermd voelen. Maandelijks ga ik bij de huishoudens langs en praat ik met het kind en de verzorgers om te zien hoe het met ze gaat. Ik houd bij hoe ze het doen op school, en als een kind ziek is zorgen we dat hij of zij toegang krijgt tot medicijnen. We organiseren clubbijeenkomsten waar gesponsorde kinderen spelletjes kunnen doen, verhalen horen en liedjes leren. Kinderen die niet veel met andere kinderen omgaan kunnen op deze manier op een laagdrempelige manier met andere kinderen spelen.’

In wat voor gebied werk je?

Alex: ‘Ik werk in de Olokii-gemeenschap. In deze gemeenschap wonen families waarvan de ouders niet meer in leven zijn of de gemeenschap hebben verlaten, bijvoorbeeld om op zoek te gaan naar werk. De kinderen zijn achtergelaten bij hun grootouders, die niet altijd meer in staat zijn om de kinderen op te voeden en ook vaak geen inkomen hebben. Ons werk richt zich op de kinderen, maar we willen ook hun verzorgers voldoende vaardigheden leren en middelen geven om voor deze kinderen te kunnen zorgen.’

Hoe ziet je dag eruit?

Alex: ‘Maandag om 8 uur beginnen we de dag met gebed of een overdenking, gevolgd door een kort werkoverleg over wat we die week gaan doen. Daarna doe ik mijn kantoortaken: ik schrijf rapporten en zorg dat alles goed gedocumenteerd is. De rest van de dag ben ik bezig met het ontvangen van deelnemers van onze projecten of trek ik er juist op uit om hen te bezoeken.’

Wat vind je van je werk?

Alex: ‘Ik vind mijn werk heel leuk. De dankbaarheid en de blijdschap van de mensen in onze programma’s zijn echt een zegening voor de projecten, de werknemers en eigenlijk voor de hele organisatie!’

Dorcas-medewerker Alex in Tanzania

20 april 2023

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.