Dorcas heeft ruim 1 miljoen mensen geholpen in 2019

Dorcas heeft in 2019 meer dan 1 miljoen kwetsbare mensen in Afrika, Oost-Europa en het Midden-Oosten geholpen. Het centrale thema van het werk vorig jaar was het mobiliseren van lokale gemeenschappen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2019, dat onlangs is verschenen.

‘We kijken met grote dankbaarheid terug op 2019. Het is mooi dat we meer dan een miljoen mensen hebben kunnen helpen. Ook hebben we grote stappen gezet in de kwaliteit van ons werk. Het draait namelijk niet alleen om de aantallen, maar ook om de manier waarop we ons werk doen en het uiteindelijke effect’, aldus Leo Visser, algemeen directeur bij Dorcas.

Impact
Dorcas heeft in 2019 impact gehad op het leven van meer dan 1 miljoen mensen. In Oost-Europa werden ruim 25.000 mensen geholpen via ontwikkelingsprogramma’s en door voedselpakketten. In de landen in het Midden-Oosten speelde het verlenen van noodhulp vorig jaar een grote rol: bijna 400.000 mensen werden bereikt. De meeste mensen die in 2019 door Dorcas zijn geholpen komen uit Afrika. Bijna 700.000 kwetsbare mensen zijn daar geholpen.

Mobiliseren van gemeenschappen
Het versterken van gemeenschappen speelde in 2019 een centrale rol in het werk van Dorcas. Of er nu noodhulp of ontwikkelingswerk wordt verleend, de gemeenschap is het startpunt voor het werk. Leo Visser: ‘Tijdens een werkbezoek zei een inwoner tegen mij dat hij dankzij Dorcas heeft geleerd dat hij zelf een bijdrage kan leveren aan de gemeenschap. En dat ze nu, door als gemeenschap samen te werken, hun problemen veel beter kunnen oplossen.’

Financieel
In totaal heeft Dorcas in 2019 meer dan 27 miljoen euro ontvangen via onder andere donaties, sponsoring, fondsen en inkomsten uit de winkels. Door een aantal meevallers is er een goede uitgangspositie ontstaan voor 2020.

‘De robuuste financiële situatie van Dorcas komt nu wonderlijk goed uit. Niemand had vorig jaar kunnen voorzien dat we te maken zouden krijgen met de huidige crisis rondom het coronavirus. We merken de effecten van deze crisis bij het uitvoeren van onze programma’s in de landen waar wij werken en natuurlijk ook bij onze Dorcas-winkels in Nederland. Gelukkig waren we in staat ons snel aan te passen aan de omstandigheden en kunnen we de meest kwetsbare mensen de juiste hulp bieden in deze crisis’, legt Leo Visser uit.

Ga naar dorcas.nl/jaarverslag om het Annual Report 2019 (Engelstalig) en de Nederlandse samenvatting te bekijken.

18 juni 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.