Dorcas en Kom over en help starten investeringsbedrijf SharInvest

ALMERE/NIJKERK – In Oost-Europa ontbreekt het aan een stimulerend ondernemersklimaat waardoor ondernemers in midden- en kleinbedrijven belemmerd worden in de ontwikkeling van hun onderneming. Het krijgen van leningen is bovendien complex én zeer kostbaar. Daarnaast is specifieke kennis over bijvoorbeeld export voor kleinere ondernemers niet toegankelijk. Deze factoren zorgen ervoor dat op zich succesvolle bedrijven niet doorgroeien tot solide mkb-ondernemingen. De stichtingen Dorcas en Kom over en help willen ondernemers een nieuw groeiperspectief bieden via investeringsbedrijf SharInvest dat ze gezamenlijk hebben opgericht.

SharInvest verbindt investeerders in Nederland aan ondernemers in Oost-Europa. Daarbij gaat het niet om startups maar om gevestigde bedrijven met groeipotentie. Bij die groei gaan een gezond financieel rendement én sociale impact hand in hand. Om in aanmerking te komen voor een investering vanuit SharInvest moeten bedrijven aantoonbaar een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap. Bijvoorbeeld door werkgelegenheid te creëren voor mensen met minder baanperspectief. Investeerders in Nederland bieden naast hun financiële inbreng ook kennis en toegang tot hun netwerk aan de Oost-Europese ondernemers.

SharInvest biedt Nederlandse investeerders een rendement dat bestaat uit sociale impact op lokale gemeenschappen en een bescheiden financieel rendement. Initiatiefnemers Dorcas en Kom over en help zijn beide al decennia actief in Oost-Europa en hebben veel kennis van de lokale (ondernemers)cultuur en sociale structuur. Ook hebben de beide stichtingen een groot netwerk en contacten met lokale kerken, maatschappelijke organisaties en overheden.

Bij de oprichting van SharInvest is een aantal Nederlandse ondernemers betrokken. De komende jaren wil het investeringsbedrijf sterk groeien om zo een positieve impuls te geven aan lokale samenlevingen en de zelfredzaamheid van individuele mensen te vergroten. Investeren in SharInvest kan vanaf € 100.000. 

Over SharInvest

SharInvest investeert in lokale midden- en kleinbedrijven in opkomende landen in Oost-Europa. Het investeringsbedrijf is een drijvende kracht achter groei en duurzaamheid door bij te dragen aan toegang tot financiering, kennis, markten en relevante netwerken. Daarmee investeert SharInvest in tastbare en duurzame impact in Oost-Europa.

www.sharinvest.org

03 juli 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.