De Roemeense Josef ontmoet God in de gevangenis

‘Ik was boos op God, maar ik moest toch steeds huilen als ik iets uit Zijn Woord hoorde.’

Josef Fuleki (45) was niet alleen boos op God; hij was boos op alles en iedereen. En zo behandelde hij mensen ook. Je kent hem niet meer terug.

Geen modelburger
‘Ik ben voor de 2e keer getrouwd en heb 4 dochters. 2 uit mijn 1e, en 2 uit mijn 2e huwelijk. Ik heb een paar keer vastgezeten. Voor rijden zonder rijbewijs, het onrechtmatig besturen van een auto en voor rijden onder invloed. Ik was agressief tegen mijn familie en vrienden. Ik dronk veel en gaf mijn geld uit aan drank, sigaretten en vrienden. Mijn huis was in beroerde staat en mijn vrouw had verdriet. Ze had ook problemen met haar zenuwstelsel. Toen ik voor de 3e keer in de gevangenis zat, besloot ik op een zondag de kerkdienst te bezoeken.’ De dienst wordt gehouden door de lokale kerk Lord’s Army, met steun van Dorcas.

Josef en Jozef
Josef is onder de indruk van de preek. Maar hij is boos op God, op de maatschappij, en op iedereen in zijn leven. Hij gaat nog een paar keer naar een dienst, maar loopt steeds ontevreden weg. Op een zondag schudt de dominee zijn hand, en vraagt zijn naam. Hij vertelt Josef dat zijn naam speciaal is en vertelt hem het verhaal van Jozef uit de Bijbel: een speciale man van God die dezelfde naam draagt als hij. Vanaf die dag komt Josef naar iedere dienst. Soms moet hij huilen, als hij het Woord van God hoort. Hij loopt naar voren en geeft zijn leven aan Jezus, als de dominee op een zondag vraagt wie een echte soldaat van God wil worden en tegen zonde wil vechten. Josef knielt neer, voor in de kerk. Hij bidt of God hem wil helpen met zijn besluit, omdat hij weet dat hij niet sterk genoeg is om zijn slechte gewoontes te verslaan.

Toch een modelburger?
Een paar maanden later komt hij vrij. Hij keert terug naar zijn vrouw en dochters, en gaat naar een kerk in zijn buurt. Inmiddels komt hij daar al 5 jaar. Samen met zijn gezin. Hij is belangrijk voor hen geworden, en is geliefd. Als bouwvakker en houthakker verdient hij het inkomen. Hij heeft zijn rijbewijs gehaald en in de afgelopen 2 jaar lukte het hem om een auto en een trekker voor zijn werk te kopen. Hij drinkt niet, vecht niet, en onderhoudt contact met zijn dochters uit zijn 1e huwelijk.

Een totaal ander leven
Josef preekt en werkt met gedetineerden uit zijn oude gevangenis. Twee jaar geleden vroeg hij Dorcas een vrijgekomen gevangene te helpen: een oude vriend van hem. We bezochten de man en zijn familie en hielpen hen met wat ze nodig hadden. Nu gaat het hele gezin naar de kerk. Vorige maand kwam een andere gevangene vrij. Hij keerde terug naar een oud, koud huis zonder geld of hoop. Josef gaf hem hout voor de haard, en houdt hem in dienst zodat hij wat kan verdienen als houthakker tot hij een andere baan vindt. De dominee uit de gevangenis bleef Josefs vriend. ‘Hij zegt altijd over me: Josef is een nieuwe vriend van God. Je zult van hem horen, hij zal prachtige dingen doen voor het evangelie, je zult het zien!’ Het is Josefs droom om een kerk te stichten in zijn eigen dorp.

24 februari 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.