‘De gezichten van mijn gewonde patiënten vergeet ik nooit meer’

Wat begon als een gewone dienst op de spoedeisende hulp tijdens zijn stage, draaide uit op een nachtmerrie voor de 23-jarige Simon uit Libanon. Na de explosie in de havenstad Beiroet vorige week, werd het ziekenhuis overspoeld door mensen die gewond waren geraakt.

‘De gezichten van alle patiënten die ik heb behandeld, zal ik nooit meer vergeten. De wanhoop in de ogen van de ouderen. Het huilen van de kinderen, die onder het glas zaten. En de angst van hun ouders.’ Het zien van zoveel leed heeft een enorme indruk achtergelaten bij de jonge student.

Golvende beweging lucht
Simon was bezig met zijn laatste stage voordat hij opleiding Geneeskunde kon afronden. Op de avond van de explosie draaide hij mee op de spoedeisende hulp van het Saint Charles Hospital. ‘Ik was bezig met het behandelen van een patiënt. Ineens hoorden we een enorme knal. We zagen een golvende beweging van de lucht buiten en we hoorden overal glas breken. We wisten direct dat er iets goed mis was’, vertelt Simon.

Al snel hoorden Simon en zijn collega’s van de explosie en zagen ze de eerste beelden voorbij komen. Niet lang daarna werd het ziekenhuis, dat op 7 kilometer van de haven ligt, overspoeld door allemaal gewonden. ‘De ziekenhuizen bij de haven waren door de ontploffing verwoest. De gewonden konden daar dus niet meer terecht. Andere ziekenhuizen dichterbij de haven werden direct overspoeld en hadden al snel een capaciteitsprobleem. Daarom belandden veel mensen uiteindelijk ook bij ons.’

Hoop verloren
Van simpele sneeën tot ernstige hoofdwonden. De stagiair heeft die avond van alles voorbij zien komen. Het leed van de mensen heeft hem diep geraakt. Simon: ‘Door de explosie heb ik mijn hoop verloren. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik een goed leven kan leiden in Libanon. Er is dringend hulp nodig.’ Simon heeft het dan niet alleen over financiële hulp. Er is ook een enorme behoefte aan psychische steun voor een meerderheid van de bevolking. Er zijn zoveel Libanezen die het niet redden zonder hulp van buitenaf.

Steun de mensen in Beiroet en doneer nu!

14 augustus 2020

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.