Corona treft Oekraïense Emilia en haar familie extra hard

‘Het geweld in het oosten van Oekraïne neemt weer toe, de economische situatie is slecht en dan is er ook nog eens corona. Veel Oekraïners zijn hun baan verloren en ze hebben geen geld meer om eten te kopen. Dit overkwam ook de 10-jarige Emilia en haar familie, die ik tijdens deze coronacrisis mocht ontmoeten en helpen.

Onderwijs is belangrijk
Emilia is een leergierig meisje. Ze komt uit een Romagezin met laagopgeleide ouders. De familie woont in een sloppenwijk in de stad Uzhgorod. Als je in deze wijk wordt geboren en opgroeit, zijn je vooruitzichten niet goed. Hoewel Emilia nog erg jong is, begrijpt ze al wel dat onderwijs de sleutel is voor een betere toekomst. Ze is goed in alle vakken op school, maar blinkt vooral uit in wiskunde. Helaas zette de uitbraak van het coronavirus haar leven op zijn kop.

De ouders van Emilia verloren hun baan en het gezin moest rondkomen van het schamele pensioen van oma. Door hier en daar wat karweitjes te doen, probeerden de ouders wat extra geld te verdienen om eten te kunnen kopen. De school moest dicht en Emilia kwam thuis te zitten. Ze probeerde de lessen online te volgen, maar dat lukte vaak niet zo goed.

Honger
In deze situatie trof ik Emilia en haar familie aan. We deelden voedsel, hygiënische materialen en flyers met informatie over het virus uit. We hielpen niet alleen Emilia en haar gezin maar ook andere families, die het soms nog wel slechter hadden. In de eerste maanden na de uitbraak van het coronavirus leefden veel mensen in Oekraïne op de grens van honger. Samen met lokale gemeenschappen hebben we ons ingezet voor deze mensen in nood. Voor kwetsbare mensen zoals Emilia en haar familie.’

Sandor Orosz
medewerker Dorcas in Oekraïne

Kwetsbare mensen worden extra hard getroffen door de gevolgen van corona.
Steun ons werk en doneer!

01 juni 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.