Een bruiloftszaal voor granny’s

‘Ik voel me niet langer een oude vrouw,’ zegt de 70-jarige Bekelech uit Ethiopië. De twinkeling in haar ogen laat zien dat ze gelukkig en tevreden is. De zorgen over de toekomst zijn weg en haar verdriet heeft een plek gekregen. Na de dood van Bekelechs man zijn het de vrijwilligers van het Dorcas-project die haar steunen om het gemis te verwerken. En die aandacht doet haar zichtbaar goed. ‘Liefde geven aan de granny’s is het voornaamste wat we kunnen doen’, vertelt een van die vrijwilligers.

Weduwe
Vanaf het moment dat Bekelech haar man verliest, 14 jaar geleden, staat haar leven op z’n kop. Het verdriet en de zorgen zijn zo groot dat Bekelech depressief wordt. Met het overlijden van haar echtgenoot verliest ze ook de stabiliteit van een huis en haar veiligheid. Haar 5 volwassen kinderen wonen niet meer in de buurt en hebben weinig te besteden. De zorg voor hun moeder op zich nemen lukt hun niet.

Afhankelijk

Afhankelijk
Zonder de zorg en bescherming van haar man is Bekelech aangewezen op anderen die haar willen helpen. Wanneer ze wordt opgenomen in het ouderenproject valt er een last van haar schouders. ‘Ik hoefde me niet langer zorgen te maken over het eten of over de medicijnen die ik moest nemen.’ De zorg en aandacht van de lokale medewerkers helpen Bekelech weer op te bloeien.

Gezellig!
De wekelijkse koffieceremonie, een belangrijke traditie in Ethiopië, is een gezellig en waardevol hoogtepunt. Ze is erg blij met de aandacht die de ouderen krijgen. ‘We worden niet zomaar in een eetschuur ontvangen, het is eerder een bruiloftszaal!’

Bruiloftszaal

Samen
Het ouderenproject wordt door veel mensen in Shashemene gedragen. De lokale bank, verschillende kerken en veel vrijwilligers zorgen samen voor de ouderen van Shashemene. Naast materiële ondersteuning zijn de gezellige momenten samen en de aandacht en liefde van de medewerkers een heel belangrijk onderdeel van het werk.

21 september 2018

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.