Beiroet een jaar na de explosie

Op 4 augustus 2020 vond er een explosie plaats in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De explosie richtte een enorme ravage aan. Naast ongeveer tweehonderd doden raakten duizenden mensen gewond en werden honderdduizenden huizen en gebouwen (zwaar) beschadigd.

Christelijk Noodhulpcluster

Het Christelijk Noodhulpcluster sloeg de handen ineen en startte direct met noodhulp voor de getroffenen. Dankzij 2,4 miljoen euro aan giften vanuit Nederland hebben we het afgelopen jaar veel kunnen betekenen voor de meest kwetsbare mensen in Beiroet, onder wie Lena en Mazen.

Noodhulp

We hebben direct na de ramp warme maaltijden uitgedeeld en mensen voorzien van de eerste basisbehoeften, zoals eten en hygiƫnematerialen. Na de eerste noodhulp gingen we over tot de wederopbouw van het getroffen gebied. We hebben mensen geholpen bij de reparatie van hun huizen door geld, materialen en vakmensen beschikbaar te stellen.

Daarnaast hebben we het afgelopen jaar veel aandacht besteed aan psychosociale zorg voor de inwoners. Zowel kinderen als volwassenen voelden zich na de ramp onveilig. Veel van de getroffen mensen zijn oorspronkelijk afkomstig uit Syriƫ. De explosie was voor hen opnieuw een traumatische gebeurtenis. Door hun psychosociale therapie te bieden, hebben we bijgedragen aan de verwerking van dit trauma.

Het werk in Beiroet zit er nog niet op. Niet alle schade is al hersteld en ook door de slechte economische situatie en de impact van de coronapandemie blijft onze hulp voorlopig nodig. Ook aan jou de uitnodiging om betrokken te blijven in gebed en giften. Bedankt!

03 augustus 2021

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.