Al dertig jaar ‘Dorcas-familie’ Bergambacht
Een van de oudste Dorcas-winkels staat op het bedrijventerrein in Bergambacht. In juni vierde de winkel het heuglijke feit dat er al dertig jaar geld wordt verdiend voor de projecten van Dorcas.
De Dorcas-winkel startte in 1994 in een hal op het bedrijventerrein van Bergambacht. De ruimte van 125 vierkante meter bleek al snel te klein. Sindsdien volgden meerdere uitbreidingen en verbouwingen. Zo werd vanaf mei 2006 de naastgelegen hal erbij gehuurd. De werkzaamheden namen de vrijwilligers zelf voor hun rekening. En dat was in al die jaren kenmerkend voor de vrijwilligers: een gemoedelijke sfeer en tegelijk een sterkte motivatie om aan te pakken.
Opnieuw verbouwen
De winkel heeft een drukke tijd achter de rug. Er is afscheid genomen van het regiodepot, dat kleding leverde aan de winkel en werd gebruikt als opslagplaats. ‘Het depot was voor de winkel waardevol in twee opzichten,’ legt voorzitter Gerrie Kleijn uit. ‘Er werd kleding gesorteerd. De winkel verkoopt kleding sinds januari 2018 en dankzij het depot was er altijd voldoende goede kleding voor de winkel voorhanden. Daarnaast was de sorteerhal een extra opslaglocatie voor de winkel. Alles wat even geparkeerd moest worden omdat er op dat moment geen ruimte was in de winkel, kon naar de sorteerhal. Ook de seizoenartikelen werden daar opgespaard totdat de tijd rijp was.
Eerder dit jaar is de sorteerhal gesloten, de huurbaas zegde de huur op. We konden gelukkig tegenover de winkel een verdieping van een hal huren. Hierdoor kon de sorteerafdeling worden gered en ook is er, zij het beperkter, plaats voor de seizoenartikelen. De winkel zelf hebben we ook verbouwd. Een van onze hallen had een halve verdiepingsvloer. Die is over de hele lengte doorgetrokken en op die manier uitgebreid met ruim 40 m2. Dat betekende vloerbedekking, stellingen en kasten erin, de verlichting aanpassen en herinrichten. De winkeloppervlakte ging van 1210 naar 1250 m2. Alles bij elkaar heeft het een maand of 2 geduurd en de winkel is al die tijd niet gesloten geweest.’
Lol met elkaar
‘De Dorcas-familie’, zo noemt het winkelteam in Bergambacht zichzelf. Deze familie telt zo’n 110 vrijwilligers, inclusief de sorteerafdeling en het ‘dreamteam’ van de logistiek, dat vele tientallen kilometers door de Krimpenerwaard rijdt in de vrachtwagen om meubels weg te brengen en op te halen. Vrijwilligers van jong tot oud. Ze vinden er zinvol werk en contact met anderen. Ook mensen die de Nederlandse taal moeten leren, doen er vrijwilligerswerk. De vrijwilligers hebben veel lol met elkaar en die sfeer heeft merkbaar een positief effect op de klanten.
De gunfactor is hoog, merken de vrijwilligers van de inbreng. Mensen komen soms dure spullen brengen, die ze ook via Marktplaats hadden kunnen verkopen, en zeggen dan: ‘We weten nu zeker dat de opbrengst goed terecht komt.’ Bij die inbreng komen ook af en toe merkwaardige spullen binnen: een flesje met een embryo van een biggetje op sterk water, een partij viagrapillen (met naam en adres op de verpakking), een doosje met tandjes en een ouderwetse koffiemolen met in het laatje een gouden zegelring. Op de boekenafdeling valt wel eens iets uit een boek, van foto’s, monopolygeld, Israëlisch papiergeld en staatsloten tot verdroogde insecten, neusharen en obligaties op naam.
Designers
De winkel heeft heel veel trouwe klanten. Ook veel van buiten Bergambacht. Gerrie: ‘Dit kwamen we te weten in de coronatijd, toen de klanten een tijdslot moesten reserveren en hun woonplaats vermelden. De klanten zijn zeer tevreden over de winkel en iedereen vindt de laatste verbouwing ook weer een hele verbetering. Een klant schreef op de website: ‘Zo’n gevarieerde kringloop. Je kan het niet opnoemen of ze hebben het. En alles keurig schoon en heel aardige mensen daar ook.’’
De belangstelling voor kringloopartikelen is de afgelopen jaren toegenomen, ook onder mensen die geld te besteden hebben. Klanten van allerlei pluimage en leeftijden bezoeken de winkel, van koopjesjagers, vintage-liefhebbers, studenten en mensen die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben tot handelaren, verzamelaars, antiquairs én zelfs designers. Twee ontwerpers hebben al heel wat kastelen en landhuizen voorzien van bloemenarrangementen, opgeluisterd met Dorcas-accessoires, tot Paleis Het Loo aan toe.
Er zijn heel mooie en leuke momenten geweest, vertelt Gerrie: ‘Zoals de uitgebreide viering van ons 25-jarig bestaan met een modeshow, een veiling, een benefietconcert en een prachtig jubileumboekje. En vele gezellige vrijwilligersavonden voor onze Dorcas-familie, die saamhorig de winkel runt. Er waren ook moeilijke momenten, zoals het plotselinge overlijden in 2023 van Jaap Haspels, onze klusjesman met de gouden handen, die de drijvende kracht was achter alle verbouwingen.’
Vanwege de drukke tijd die de winkel achter de rug heeft én de uitgebreide viering van het 25-jarig jubileum, werden geen activiteiten voor klanten georganiseerd rond het 30-jarig bestaan op 1 juni. Wél zijn in die week alle vrijwilligers getrakteerd op iets lekkers bij de koffie.
28 juni 2024
Vond je dit interessant om te lezen?
Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.