Achmed heeft meer energie dankzij mobiele kliniek

Achmed is twee jaar. Vanwege een aangeboren afwijking aan zijn hart moet hij regelmatig naar de dokter. Maar hij woont met zijn familie in een dorpje in Syrië. Een dokter bezoeken is zowel vanwege de afstand als vanwege de kosten niet vanzelfsprekend. En dus komt de dokter bij hem.

Medische zorg

Achmed is niet de enige voor wie medische zorg noodzakelijk, maar niet vanzelfsprekend is. Ziekenhuizen en klinieken zijn vernield in het conflict in Syrië, mensen zijn gevlucht en wonen nu verder van voorzieningen af.

Kosten voor behandeling

Voor Achmed is het dichtstbijzijnde ziekenhuis dertig kilometer verderop; dat is te ver voor zijn familie. Ook voor veel andere gezinnen op het platteland is medische zorg onbereikbaar, vanwege de afstand en vanwege de kosten voor de behandeling. De moeder van Achmed is de enige kostwinner in het gezin, en zij kan de kosten niet opbrengen.

Uitkomst

De Dorcas Mobiele Kliniek is een uitkomst voor het gezin. De eerste keer dat Ahmed in de kliniek was werd hij helemaal onderzocht. De kliniek heeft zelfs een mobiel echo apparaat om zijn hart te onderzoeken. Zo kan zijn gezondheid goed in de gaten gehouden worden.

Achmed

Met de medische zorg kan Achmed behandeld worden en krijgt hij de noodzakelijke medicijnen. Zijn moeder vertelt dat zijn leven is veranderd. ‘Het gaat een stuk beter met Achmed. Hij heeft nu veel meer energie en hij is veel speelser. Ik zie een duidelijke verbetering in zijn welzijn, en ik ben heel dankbaar voor de zorg van het medische team.’

Achmed is niet de enige die baat heeft bij de mobiele kliniek, zegt de moeder van Ahmed. ‘Er zijn meer mensen in de omgeving die dankzij de kliniek naar de dokter kunnen. We houden de planning van de kliniek bij en we helpen elkaar herinneren wanneer de kliniek er weer is. Het is belangrijk voor onze gezondheid’.

21 juni 2024

Vond je dit interessant om te lezen?

Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en het magazine Hartslag.